SAD: Imamo mnogo kandidata za novog izaslanika

Izvor: B92, 28.Feb.2018, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Imamo mnogo kandidata za novog izaslanika

Vašington -- Stejt department saopštio je da ima mnogo iskusnih kandidata koji bi bili podobni za mesto izaslanika za S.Koreju nakon što se sa te funkcije povuče Džozef Jun.

"Stejt department ima 75.000 ljudi koji za nas rade širom sveta. Jednostavno bi bilo pogrešno podrazumevati da je ambasador Jun jedini koji je sposoban za sprovođenje politike prema Severnoj Koreji", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Nauert je to izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivajući se na visoku zvaničnicu za istočnoazijska pitanja Suzan Tornton i više drugih diplomata.

Stejt department je ovim saopštenjem nastojao da ublaži zabrinutost povodom najavljenog odlaska Juna sa pozicije specijalnog izaslanika SAD za Severnu Koreju, ocenjuje britanska agencija.

Ranije danas, Stejt department je saopštio da Jun planira da se sa funkcije povuče u petak, a to saopštenje je objavljeno samo nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Donald Tramp ponovo odbacio pregovore o rešavanju severnokorejske nuklearne krize ukoliko ne budu ispunjeni određeni uslovi.

Izaslanik Džozef Jun, inače rođen u Južnoj Koreji, snažan je zagovornik saradnje s Pjongjangom, a predvodio je pokušaje SAD da dopru do Severne Koreje tiho sprovodeći direktnu diplomatiju otkako je došao na to mesto pod mandatom bivšeg predsednika SAD Barakom Obamom 2016, navodi Rojters.

Njegov odlazak sa funkcije ostavlja Stejt department bez odgovarajuće osobe za politiku prema Severnoj Koreji u trenutku kada je Pjongjang nagovestio spremnost za pregovore sa SAD nakon perioda diplomatskih kontakata s Južnom Korejom tokom Zimskih olimpijskih igara, ocenjuje britanska agencija.

Jun je američkim medijima rekao da je odluka o povlačenju njegova lična odluka i da je državni sekretar Reks Tilerson pokušao da ga ubedi da ostane na funkciji.

"To je zaista moja odluka. Mislim da je pravo vreme za to. Došlo je do malog zatišja u aktivnostima i mislim da bi bilo dobro da napustim funkciju", rekao je on za Si-Bi-Es njuz.

Neimenovani zvaničnici za Rojters kažu da je Jun bio sve više isfrustiran konfliktnim stavovima unutar američke administracije o pitanju kako rešiti severnokorejsku krizu.

Analitičari upozoravaju da je Junov najavljeni odlazak veliki udarac za pokušaje korišćenja diplomatije u cilju rešavanja krize zbog severnokorejskog razvoja nuklearnih raketa koje mogu da dosegnu do SAD, što je probudlo strahove od izbijanja rata.

Ekspert za istočnu Aziju Frenk Đanuci, predsednik Fondacije Mensfild, ocenio je da je vest o Junovom odlasku veoma loša "jer je Jun jedini visoki zvaničnik koji je ostao u SAD sa iskustvom u izlaženju na kraj s kompleksnom politikom prema Severnoj Koreji".

Bivši zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane za istočnu Aziju Abraham Denmark navodi da je Junov odlazak "ogroman gubitak za američku vladu u kritičnom trenutku".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.