Izvor: B92, 30.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Etničko čišćenje u Keniji

Adis Abeba -- SAD tvrde da postoje dokazi o "etničkom čišćenju" u dolini Rift u Keniji, do kojeg je došlo posle spornih izbora 27. decembra.

"Bilo je organizovanog proterivanja ljudi iz doline Rift. Jasno je da je to etničko čišćenje. Ne mislim da je genocid", izjavila je danas pomoćnica američkog državnog sekretara za afrička pitanja Džendaji Frejžer.

Visoka američka zvaničnica za Afriku dodala da je period odmazde u Keniji koji je usledio nakon izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otišao predaleko i da je postao opasan, prenela je agencija Rojters.

Frejžerova je rekla da SAD žele istagu o nasilju, uključujući i ubistva civila koja je počinila policija, kao i da krivci za to delo moraju da odgovaraju i pozvala sve kenijske lidere da izbegavaju "zapaljive govore".

Kenija je posle izbora zapala u haos i do sada je ubijeno više od 850 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.