SAD: Džuntint, 19. juni i nacionalni praznik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 08:58

SAD: Džuntint, 19. juni i nacionalni praznik

U Predstavničkom domu američkog Kongresa, velikom većinom republikanci i demokrate izglasali su uvođenje novog saveznog praznika, 19. juna, u spomen na oslobađanje poslednjih robova u Teksasu 1865. godine.

Kongres je juče potvrdio zakonski predlog o novom saveznom državnom prazniku s 415 glasova za i samo 14 protiv, dok je dan ranije on jednoglasno odobren u Senatu, a očekuje se da ga predsednik SAD Džozef Bajden danas u Beloj kući potpiše, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Predsednik Abraham Linkoln je 1. januara 1863. doneo zakon, Proglas o emancipaciji kojim su svi robovi oslobođeni, ali tokom Američkog građanskog rata (1861. - 1865.) ropstvo je još trajalo u državama Konfederacije.

General Konfederacije Robert Li potpisao je predaju 9. aprila 1865, a 19. juna 1865. godine vojska severnih država ulazi u Teksas, kada general Unije Gordon Grendžer čita dokument u gradu Galvestonu i donosi radosnu vest kojim se sprovodi ovaj zakon i pored otpora robovlasnika.

Džuntint, (na engleskom kombinacija meseca juna i broja devetnaest (June/Nineteenth), 19. juni, već je ranije ozvaničen u nekim američkim saveznim državama, uključujući Teksas, koji ga je zvanično proglasio 1980. godine, ali do sada nije bio i nacionalni praznik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.