SAD ĆE MOĆI DA HAPSI PO CELOM SVETU: Na udaru novog američkog zakona OVI STRANI POLITIČARI KOJE ČEKA I DO 15 GODINA ZATVORA

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 21:34

SAD ĆE MOĆI DA HAPSI PO CELOM SVETU: Na udaru novog američkog zakona OVI STRANI POLITIČARI KOJE ČEKA I DO 15 GODINA ZATVORA

Na udaru zvaničnici koji traže ili primaju mito.

SAD mogu da podnose krivične prijave i protiv zvaničnika stranih vlada koji traže ili primaju mito od američkih kompanija, navode aktivisti za borbu protiv korupcije, nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao Zakon o sprečavanju iznude iz inostranstva (FEPA).

Aktivsti kažu da će zakon poslužiti kao preko potreban dodatak skoro 50 godina starom Zakonu o stranim koruptivnim delima (FCPA), kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je moguće goniti osobe sa prebivalištem u SAD koje plaćaju mito ili na drugi koruptivni način utiču na strane zvaničnike, prenosi Glas Amerike.

Američka vlada redovno podnosi tužbe protiv američkih kompanija za učešće u korupciji u inostranstvu, ali je do sada imala ograničenu mogućnost da kazni zvaničnike koji traže ili prihvataju mito.

Pravni stručnjaci ističu da, kada je u pitanju prekogranična korupcija, postoje dve strane svake jednačine: strana ponude, na kojoj su kompanije i pojedinci spremni da daju mito i strana potražnje, gde su strani zvaničnici koji traže ili primaju mito.

FEPA prvi put eksplicitno kriminalizuje stranu potražnje.

Prema zakonu, američki tužioci mogu da podnesu krivične prijave protiv bilo kog stranog zvaničnika koji traži ili prima mito od kompanije ili pojedinca koji posluje u Sjedinjenim Državama, čak i ako se nezakonita aktivnost odvija van SAD.

Zakon predviđa novčane kazne do 250.000 dolara ili tri puta veće od primljenog mita, kao i do 15 godina zatvora.

Tužioci će moći da traže izručenje optuženih ako te zemlje imaju sporazum o ekstradiciji sa SAD.

U slučajevima kada strani zvaničnik ostane van domašaja američkih vlasti, tužioci bi mogli da traže da zamrzavanje njihove imovine i izdavanje naloga za hapšenje ako se pojave na tlu SAD ili u zemlji koja ima sporazumom o ekstradiciji sa Vašingtonom.

Izvor: Srbija Danas/ALO!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.