SAD: Branićemo Južnu od Severne Koreje

Izvor: B92, 22.Avg.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Branićemo Južnu od Severne Koreje

SAD su posvećene odbrani svog bliskog saveznika Južne Koreje, rekao je načelnik Združenog štaba američke vojske general Martin Dempsi.

On je to izjavio povodom sve većih tenzija između Seula i Pjongjanga.

U telefonskom razgovoru američkog generala sa visokim južnokorejskim zvaničnikom, Dempsi je "ponovio snagu saveza SAD-Južna Koreja", navodi se u saopštenju iz Pentagona, preneo je AFP.

Napetost na Korejskom poluostrvu je pokrenuta razmenom artiljerijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatre u četvrtak, što je izazvalo pozive za smirivanje situacije iz Ujedinjenih nacija, od Sjedinjenih Američkih Država i glavnog saveznika Severne Koreje, iz Kine.

Severna Koreja je, tehnički, još uvek u ratu sa Južnom Korejom posle okončanja korejskog rata koji je trajao od 1950-53 i završio se primirjem, ali ne mirovnim sporazumom.

Pjongjang je proglasio "kvazi-ratno stanje" u linijama razgraničenja sa Seulom i dao ultimatum da Južna Koreja prekine sa emitovanjem iz zvučnika postavljenim duž granice razgraničenja dve Koreje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.