SAD:Bez vojne akcije protiv Venecuele u bliskoj budućnosti

Izvor: B92, 25.Avg.2017, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD:Bez vojne akcije protiv Venecuele u bliskoj budućnosti

Vašington -- Bela kuća saopštila je da u "bliskoj budućnosti" neće biti oružane intervencije u Venecueli.

Saopštenje je usledilo dve nedelje nakon što je američki predsednik Donald Tramp nagovestio mogućnost vojne akcije u toj zemlji koja prolazi kroz tešku krizu.

"Mi uvek razmatramo širok niz mogućnosti razvoja situacije u budućnosti", rekao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster na konferenciji za medije Bele kuće, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AFP.

Kako je istakao, bilo kakva odluka biće doneta zajedno s partnerima u regionu, "a vojne akcije nisu predviđene u bliskoj budućnosti".

Ranije danas, Bela kuća je objavila nove oštre finansijske sankcije protiv Karakasa, saopštivši da je američki predsednik Donald Tramp potpisao izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu novim obveznicama i akcijama koje je izdala venecuelanska vlada i njena državna naftna kompanija PDVSA, preneo je Rojters.

Nove sankcije imaju za svrhu, navodi se u saopštenju, da se izvrši pritisak na vladu predsednika Venecuele Nikolasa Madura da obustavi svoju "tiraniju".

Nove sankcije SAD protiv Venecuele su "najgora agresija" protiv naroda te zemlje, rekao je danas venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areaza, optuživši Vašington za pokušaj razbuktavanja humanitarne krize u zemlji koja je bogata naftom, ali grca u besparici.

"Mi to ne razumemo", rekao je Areaza nakon razgovora s generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, poručivši da će se vlada predsednika Nikolasa Madura braniti, preneo je AFP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.