SABOR ODOBRIO: Hrvatska vojska dobila zeleno svetlo, mogu da krenu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2023, 20:06

SABOR ODOBRIO: Hrvatska vojska dobila zeleno svetlo, mogu da krenu!

Nova odluka hrvatskog parlamenta

Hrvatski Sabor je potvrdio učestvovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u više NATO, EU i koalicionih misija.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske tako će učestvovati u sklopu aktivnosti pojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj i Bugarskoj, NATO misijama podrške miru u Iraku i "Sea Guardian" u Sredozemlju, u operaciji koalicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snaga "Inherent Resolve" kao i u operacijama EU "EUNAVFOR - Atalanta" i "EUNAVFOR Med Irini".

Hrvatska vlada ističe kako narušena međunarodna geopolitička i bezbednosna arhitektura ukazuje na važnost zajedništva i saradnje sa saveznicima i partnerima radi doprinosa međunarodnoj bezbednosti.

Dosad je u operacijama, misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu učestvovalo ukupno 11.130 pripadnika Hrvatske vojske, a trenutno hrvatske Oružane snage s 313 pripadnika učestvuju u ukupno 11 operacija i misija u inostranstvu u okviru NATO-a, EU ili UN-a.

Sabor je odobrio i prelazak granice Republike Hrvatske delu oružanih snaga država članica NATO-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske angažovanih u okviru novog modela snaga NATO-a u 2024. godini.

Prelaženje granice omogućuje se delu oružanih snaga država članica NATO-a iz sastava Novog modela snaga (NFM) koje su u spremnosti do deset dana. Takođe, granicu će moći da pređe i deo OS RH deklarisanih u Novi model snaga NATO-a kao i onih deklarisanih u Savezničke snage za odgovor Novog modela snaga NATO-a. 

Odluka o uspostavi NATO snaga za brzi odgovor (NRF) usvojena je 2002. godine na NATO samitu u Pragu, a pogoršanje bezbednosnog stanja na istočnim granicama Saveza doprinelo je ubrzanju izrade planskih dokumenata NATO-a kao usvajanju novog Strateškog koncepta i dogovoru o uspostavi Novog modela snaga (NFM).

Sabor je odobrio i upućivanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na dužnosti u NATO komandnoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) komandama u operacije i druge aktivnosti u inostranstvu pod vođstvom NATO-a.

Izvor: Index.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.