Izvor: Telegraf.rs, 24.Avg.2014, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠABIĆ: Ne dajte lične podatke!

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je gradjanima Srbije da ne daju svakom svoje lične podatke jer ne postoji regulisana zakonska osnova za takve zahteve.

- Niko nema pravo da vam traži matični broj kada vraćate robu u radnju ili kada odnosite stvari na hemijsko čišćenje. Samo u jednoj godini i samo u jednoj kompaniji mobilne telefonije, bezbednosne službe pristupile su 272.000 puta “listinzima” >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << građana što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije -rekao je Šabić za izdanje “Politike” od nedelje.

On je ocenio da je zakonom garantovana zaštita naročito osetljivih podataka velikog broja lica, ostala “samo prazna proklamacija” i da Vlada, ni četiri godine od donošenja Strategije zaštite podataka o ličnosti, nije donela akcioni plan za njeno sprovođenje, iako je obavezna da to učini.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Broj predmeta koje obradjujemo, konstantno raste. U 2013. bilo ih je 2.200, što je dvostruko više u odnosu na 2012, odnosno trostruko u odnosu na 2011. godinu. Nedostaju nam zakonska rešenja u delikatnim oblastima, kao što su video-nadzor, biometrija, bezbednsone provere, usled čega je obrada ličnih podataka u ovim oblastima u znatnom broju nezakonita“, kazao je poverenik.

(Telegraf.rs / Beta)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Šabić: Ne dajte lične podatke!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Avg.2014

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić poručio je građanima Srbije da ne daju svakom svoje lične podatke jer ne postoji regulisana zakonska osnova za takve zahteve. .."Niko nema pravo da vam traži matični broj kada vraćate robu u radnju ili...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.