ŠABAC KOJI NISTE ZNALI

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠABAC KOJI NISTE ZNALI

Nesvakidašnjom izložbom Dragan Petrović otkriva kako je Šabac izgledao 1920 -1940. godine i kako su se „čivijaši“ tada zabavljali

ŠABAC - Šabac je početkom XX veka bio zanimljiv grad s burnim noćnim životom!

Tako ga je video Dragan Petrović, autor izložbe „Šabac koji niste znali". Ovaj hroničar grada ima na hiljade fotografija, a sklopio je priču od 160, koje je prikupio od starih Šapčana. Objašnjenja je pronašao slušajući njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << priče i čitajući list Šabački glasnik.

Tako saznajemo da je Sava bila zaleđena i da se peške moglo preći do druge obale. Naravno, uz upozorenje da „putnicima treba dati dugačak konopac, za koji će se na metar rastojanja jedan za drugim uhvatiti i, u slučaju da pukne led, držaće konopac i neće pod leda propasti, te se mogu lakše izvući"!

- Malo je poznato kako se Šabac u to vreme zabavljao. Na kostimiranim zabavama u naselju Letnjikovac Šapčani su uživali slušajući džez orkestre. Imao je tada Šabac pet džez orkestara. Imao je i bioskop „Pariz", a filmovi su prikazivani u bašti. Brojne kafane svedočile su o burnom noćnom životu. Šapčani su mnogo važnosti pridavali svom telu, pa su u sokolskim društvima vežbali. Imali su prvi auto-taksi još 1923. godine. Kakva varoš, sa pravim odlikama nekog evropskog grada, trofaznom strujom, mostovima, pijacama, regulacionim planom! - ushićeno nam priča Petrović o Šapcu kakav je nekad bio.

M.Erakovic

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.