SA AZERIMA NEMA PREGOVORANJA SAMO RATOVANJA: Baku odbacio predlog o evakuaciji ranjenika iz ratne zone

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2020, 12:15

SA AZERIMA NEMA PREGOVORANJA SAMO RATOVANJA: Baku odbacio predlog o evakuaciji ranjenika iz ratne zone

Podsetimo, Jermenija i Azerbejdžan su u subotu saopštili odluku o uspostavljanju primirju od ponoći 18. oktobra

Ministarstvo inostranih poslova Jermenije saopštilo je da je Baku odbio predlog Jerevana da se dogovore o evakuaciji ranjenih vojnika sa bojnog polja u Karabahu uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

- Nakon postizanja dogovora o uspostavljanju humanitarnog primirja između Jermenije i Azerbejdžana 18. oktobra, preduzet je pokušaj da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uz posredovanje Međunarodnog komiteta postignu sporazumi u cilju evakuacije ranjenih vojnika tokom noći sa bojnog polja. Međutim, zvanični Baku je taj korak, načinjen u skladu sa duhom i slovom sporazuma od 17. oktobra i moskovskih sporazuma od 10. oktobra, odbacio kategorički - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Jerevan smatra da to što se dogodilo svedoči o činjenici da se rukovodstvo Azerbejdžana, koje je postalo "instrument turske ekspanzije u regionu, brine samo o očuvanju sopstvene vlasti i perspektivama odgovornosti pred sopstvenim narodom za raspirivanje rata i mnogobrojnih gubitaka".

Ranije je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila da je Azerbejdžan jutros krenuo u ofanzivu u Karabahu, dok Baku optužuje Jerevan da artiljerijski napad na azerbejdžanske pozicije na liniji razdvajanja.

U međuvremenu iz prestonice Karabaha javljaju da je noć u Stepanekertu, prestonici Nagorno-Karabaha, protekla mirno.

Istovremeno, savetnik predsednika nepriznate republike Nagorno-Karabah David Babajan rekao je da se u nekim delovima linije razdvajanja u Karabahu poštuje režim humanitarnog prekida vatre, ali da postoje delovi gde Azerbejdžan pokušava da probije odbranu.

.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.