Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S „nagradnog putovanja” po Peruu kao u italijanski zatvor

Sud u Milanu Novosađanku optuženu za šverc kokaina oslobodio, ali je njene saputnike zbog istog dela osudio na po četiri godine zatvora

Dovedena u zabludu, nasamarena, ali na sudu – oslobođena. Ovako bi, u najkraćem, moglo da se opiše „putešestvije” M. K. (20), studentkinje iz Novog Sada, koja je po povratku iz Perua sa još dvojicom mladića uhapšena u Milanu zbog međunarodnog šverca dva kilograma čistog kokaina. Za razliku od devojke, Novosađanin T. G. (30) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i slovenački državljanin V. R. (29), za koje je italijanski sud našao dokaze da su švercovali narkotike, osuđeni su na po četiri godine zatvora.

A kako je sve počelo? Mladić i devojka iz Novog Sada, posle godinu i po poznanstva koje su sklopili preko zajedničke prijateljice, uputili su se u Peru na, kako je to predstavio T. G., „nagradno putovanje”. T. je poznanici posebno napomenuo da su svi troškovi dalekog putovanja „pokriveni” i da ni o čemu ne treba da razmišlja. Odlična studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prihvatila je ponudu „kakva se ne odbija”.

– M. je bila oduševljena. Bila je zahvalna što joj je poznanik ponudio putovanje o kojem je samo mogla da mašta. „Nagradno” putovanje trebalo je da traje oko 15 dana. Na početku jesve bilo kako je devojci i objašnjeno. Mladića i devojku je u Peruu sačekao čovek koji je im je „pomogao” oko smeštaja. Odmah po dolasku mlade Novosađane je sačekao „naš” čovek i mladiću dao 500 dolara. Devojci je rečeno da je to novac od „sponzora” koji su platili nagradno putovanje – prepričava „Politikin” sagovornik upoznat sa čitavim slučajem.

Pokušavajući poznanici da putovanje učini što lepšim, T. G. je bio kavaljer kakav se samo poželeti može: ugađao je svojoj saputnici, pa čak i vukao njen kofer kada god je to bilo potrebno. Pred sam povratak u Srbiju točkići na devojčinom koferu su se polomili. Nekako baš u to vreme mladić i devojka su se ponovo sreli sa čovekom koji ih je po dolasku u Peru sačekao sa kovertom u kojoj je bilo 500 dolara. Susret je, prema rečima našeg sagovornika, ugovorio T. G. Čovek je devojci predložio da uzme jedan od tri kofera koje su mu „prilikom posete” ostavili „neki drugari”. Nemajući drugog izbora, pošto je potrošila sav novac, devojka je uzela kofer i u njega spakovala svoje stvari. Druga dva kofera uzeo je mladić, objašnjavajući prevarenoj devojci da je „kupio mnogo stvari i da one ne mogu da stanu u kofer sa kojim je doputovao”.

– Poznanici su krenuli iz Lime za Beograd, preko Madrida i Milana. U Španiji su samo preseli iz jednog u drugi avion, dok su u Milanu prenoćili jer su tek sutradan imali let za Srbiju. KadasustigliuMilanotražilisuadekvatanhotel da bi u njemu prenoćili. Mladić je devojci objasnio da nemaju novca zaskuplji hotel, te da moraju da traže jeftiniji smeštaj. Tom prilikom svojoj saputnici ispričao je da mu je čovek iz Perua dao broj telefona osobe koju može da nazove u slučaju da mu bilo šta zatreba u Milanu. Rekao je i da je ta osoba, kojoj se on u međuvremenu javio, Slovenac i da će doneti još 400 evraza „pokrivanje” poslednjih troškova puta. Između ostalog, devojci je ispričao i da je Slovenac jako ljut na čoveka iz Perua jer se sa njim posvađao. Dodao je i da su koferi koje im je „Peruanac” dao ustvari Slovenčevi i da treba da mu ih vrate. Mladić je čak i radnike na recepciji upozorio da će u toku noći doći „jedan čovek da mu nešto donese” – priča „Politikin” sagovornik.

Italijanska policija je, međutim, pokvarila sve planove mladića iz Novog Sada. U neko doba noći karabinijeri su ušli u sobu u kojoj su bili smešteni Srbi i napravili „scenu iz filmova”.

Uperili su lampe u lica mladića i devojke i odmah počeli da pretražuju sobu. Karabinijeri su otvorili kofere i u njihovoj duploj pregradi, napravljenoj očigledno samo za ovu priliku, pronašli tanke, kvadratne pakete u kojima je bila bela praškasta supstanca. Droga je bila upakovana u vakuumirane kese, što je pse tragače onemogućavalo da joj osete miris.

Pred jutro ispred hotel je stigao i slovenački državljanin V. R. Izašao je iz svog automobila i uputio se prema hotelu, noseći u jednoj ruci kovertu sa novcem na kojoj je jasno pisalo 7.150 evra. Tada su ga karabinijeri uhapsili.Slovenac je nosio ovaj novac kako bih ga predao mladiću T., plaćajući mu za transport droge.

Sve troje, posle hapšenja, prebačeni su u pritvor u milanski zatvor „Sanvitore”.

Devojka je policiji odmah ispričala šta se dešavalo od polaska do povratka u Beograd. Ispričala je i kako joj je„poklonjen” kofer u Peruu. Sud je ocenio da je devojka prevarena, da nikada ranije nije krivično odgovarala i izrekao joj je oslobađajuću presudu – rekla je za „Politiku” Gordana Kozlovački-Pasini, njen advokat.

------------------------------------------------------

Odbrana

Advokat Gordana Kozlovački-Pasini, inače poreklom iz Srbije, koja je uspela da dokaže pred italijanskim sudom nevinost svoje klijentkinje iz Novog Sada, rekla je da je zahvaljujući izjavi druge devojke, kojoj je ovo isto putovanje u Peru ponuđeno pre nego njenoj klijentkinji, uspela da dokaže da njena klijentkinja nije kriva.

– Veoma brzo smo uspeli da dokažemo sudu pravo stanje stvari. Moja klijentkinja je platila veoma skupu cenu zbog svoj lakomislenosti. Mlade devojke trebalo bi da budu posebno obazrive prilikom prihvatanja ovakvih „nagradnih” ponuda” – rekla nam je Gordana Kozlovački-Pasini.

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.