S kolegom i u brak

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S kolegom i u brak

Subotica - Polovina od 1.452 anketiranih posetilaca sajta poslovi.infostud.com iz cele zemlje priznala je da je bila ili je trenutno u ljubavnoj vezi sa kolegom odnosno koleginicom sa posla. Prema rečima Branislava Jovanovića iz „Infostuda", na vezu započetu za vreme radnog vremena najviše se odlučuju zaposleni u menadžmentu, zatim radnici na istom hijerarhijskom nivou, ali mnogo ređe sa osobom koja im je nadređena.



Kolege i bračni partneri već 15 godina: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Snežana i Marko Poljaković sa decom

- Više od 15 odsto ispitanika sklopilo je brak sa radnim kolegom, međutim muškarci i žene često različito doživljavaju svoje veze na radnom mestu i dok su one za žene prava ljubav, muškarac takvu vezu posmatra samo kao avanturu. Oko 90 odsto anketiranih kaže da ljubavne veze u njihovim kompanijama nisu zabranjene i poslodavci većinom nemaju stav o tome, ali su neki zbog ljubavne veze teže napredovali na poslu - kaže Branislav Jovanović.

U Subotici veliki broj ljubavnih veze između radnih kolega krunisan je brakom, a među takve parove spadaju Snežana i Marko Poljaković. Oboje zaposleni u tavankutskom „Medoproduktu" vezu su započeli kao kolege što su i danas posle 15 godina braka.

- Marko je električar, a ja sam radnica u obračunskoj službi. Upoznali smo se u firmi i kada smo počeli da se zabavljamo u početku sam bila ljubomorna na sezonske radnice. Međutim, ispostavilo se da se dobro slažemo, a u našoj firmi ima oko desetak brakova i veza između kolega i koleginica i na to niko ne gleda kao na negativnu pojavu. Međutim, kada je „Medoprodukt" zadesila kriza i kada smo štrajkovali zbog neisplaćenih zarada bilo je jako teško - kaže Snežana Poljaković.

Subotičanka Jasmina Stevanović upoznala je sadašnjeg supruga pre deset godina u firmi u kojoj je radila i nakon šest meseci zabavljanja, upravo kao i njena majka, verila se, a potom i udala za kolegu. Iako više ne rade u istom preduzeću, Jasmina kaže da njihova veza nije uticala negativno na okolinu i posao.

- Kolege su naše zabavljanje prihvatile sa simpatijom, i ako se dvoje slažu nema razloga za bilo kakve probleme, pa čak i ako dele radno mesto. Bilo je divno kada su nam svi iz preduzeća došli na svadbu, a ako je veza ozbiljna kao što je u tom našem slučaju, onda je nebitno ko i gde radi - kaže Stevanovićeva.

Andrea Ž. se poslednjih šest meseci zabavlja sa kolegom sa posla i u početku je veza bila skrivana od kolega i poslodavca.

- Jedno drugom smo slali SMS poruke i sve dok jedna koleginica nije posumnjala nikom nismo rekli. Vezu smo obelodanili preko fejsbuka što je pozdravljeno velikim aplauzom u firmi. Za sada jako dobro sve funkcioniše i jedno drugom smo velika podrška. Pošto obavljamo isti posao započeli smo zajedničke projekte koji doprinose napretku firme i poslodavac nema nikakve primedbe - kaže Andrea čija se sestra bliznakinja udala za kolegu sa kojim i dalje radi.

Sociolog Branislav Filipović misli da su ljubavne veze na radnom mestu, ukoliko ne ruše ugled firme, sasvim prirodne. On procenjuje da zaposleni koji većinu radnog vremena provode zajedno neminovno postaju upućeni jedni na druge, a često komuniciranje internetom tokom radnog vremena u početku je podjednako zanimljivo i muškarcima i ženama.

- U takvim situacijama početak je zanimljiv, ali kasnije treba umeti održati vezu i u realnom svetu. Komuniciranje internetom je sve popularnije jer ljudi ne osećaju strah da iskažu osećanja i manje ih je stid, ali takve veze lome tradicionalno upoznavanje. Sklapanja brakova između kolega je uvek bilo, ali koliko su oni postali trend trebalo bi ozbiljnije istražiti - kaže Branislav Filipović.

Psihološkinja Dragana Ćupurdija smatra da problem nastaje kada radno mesto postane i mesto za izlazak i druženje. Po njenom mišljenju to nosi sa sobom ponekad i negativne pojave, naročito ako žena napreduje u karijeri i jednog dana postane nadređena dečku ili mužu.

- Dvostruke uloge nisu dobre jer počinju da se brkaju pojmovi „supruga" i „šef". Kao što nije preporučljivo da učiteljica predaje svom detetu, pa đak prvak ne zna ni kako da je oslovi niti da se ponaša, tako i ljubavne veze mogu da se zakomplikuju i unište odnos koji bi možda odlično funkcionisao da nisu upućeni jedno na drugog tokom radnog vremena - kaže Ćupurdija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.