S brega na breg oko Prokuplja

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S brega na breg oko Prokuplja

Za zaljubljenike u prirodu i one koji žele da posvete više pažnje svom zdravlju na raspolaganju su pešačke staze, na kojima se mogu naći retke lekovite i neobične biljke

Prokuplje – Da je Prokuplje drevni grad, koji su gradili i Rimljani, i Vizantinci, i stara srpska gospoda u srednjem veku – relativno je poznato, ali malo je znano koje sve čari kriju u sebi sedam brda na kojima leži ovo najveće naselje u Toplici. Ta brda nisu slična onima na kojima se uzdiže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << italijanska prestonica, već skrivaju tajne naše istorije, a otkrivaju dušu svojim izgledom, bujnom vegetacijom i pogledima koje pružaju na sve strane sveta.
Kako kaže za "Politiku" direktor Turističko-sportskog centra u Prokuplju Vera Spirić, te lepote su počele da se otkrivaju građanima, mladima i starima, u akciji "Pešačimo stazama zdravlja". Na tu ideju, objašnjava, došli su zahvaljujući jednom Ohriđaninu i Planinarskom društvu "Toplica".

I Sande Petkovski, penzionisani oficir JNA, koji je veliki deo službe proveo u Toplici i ostao ovde da živi, jedan je od najvećih zaljubljenika u njene lepote. On je, isto tako, verovatno i najveći poznavalac svakog njenog predela, jer gotovo da ne postoji brdo, vis, čuka, kosa, reka, potok ili izvor – a da ga nije obišao i da ne zna da kaže sve o njima.

I Prokupčani, kao i mnogi žitelji urbanih naselja, teško se odlučuju da se prošetaju kroz prirodu koja je tu, na dohvat ruke. Da tako ne bude, potrudili su se članovi planinarskog društva i radnici Turističko-sportskog centra. Predvođeni Petkovskim, oni organizuju pešačenje sa brega na breg.

Tako jedna staza vodi od Vršnika, preko Piramide i Borovnjaka do Crkvenog potoka i Turske strane, predela severno od grada. Pored ispresecanih terena, izvora i potočića, još se ovde mogu naći uređeni vinogradi, po kojima je i jedna sorta grožđa nazvana – prokupac. Druga staza vodi preko Sokolice ka Rastovničkom jezeru, gde se sa visa kao na dlanu vide svi krajevi grada, a u proleće i jesen mogu da se uberu retke lekovite i neobične biljke.

Ove staze oko Hisara, velikog utvrđenja na visu usred rečne kotline, oduvek su bile privlačne za zaljubljene, a sada postaju atraktivne i za one koji žele da posvete pažnju svom zdravlju. Sva ta pešačenja stazama oko Prokuplja praćena su i pričom o znamenitostima, jer sa skoro svakog zastanka i proplanka – otvaraju se vidici ili na grad, ili na njegovu brdovitu okolinu, pa i na ne tako daleke planine Kopaonik i Jastrebac.

Ovaj program, kaže Vera Spirić, naišao je na lep odziv Prokupčana, tako da je omogućio pristup, označavanje i uređenje pešačkih staza, za šta, ističe, žele da angažuju naročito mlade, kao i vajare i slikare koji bi ih dekorisali.

Dragan Borisavljević

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.