Ružić kaže da će o niškoj vlasti odlučivati Vlada

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić kaže da će o niškoj vlasti odlučivati Vlada

Ako se sednica niške Skupštine ne održi za dva dana, u Nišu ne mora nužno da bude uveden Privremeni organ.

To kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, i navodi da će to “biti predmet političke odluke, koja će biti doneta na sednici Vlade”, prenose Južne vesti.

Ministar Ružić pojašnjava da iako odbornici ne budu zasedali do petka, to ne mora da znači da će u Nišu biti uvedena Prinudna uprava po automatizmu.

Pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na Član 85. Zakona o lokalnoj samoupravi koji, kako kaže, ne predviđa imperativno da se nakon isteka tri meseca od poslednje održane sednice uvode privremene mere.

“Ako je pitanje bilo da li će po automatizmu biti uveden privremeni organ – ne, to će biti predmet političke odluke, koja će biti doneta na sednici Vlade”, naveo je Ružić.

Kaže i da Vlada i nakon što prođe tri meseca otkako odbornika nije bilo u skupštinskim klupama, nije u zakonskoj obavezi da uvede privremene mere u Nišu, ali to može da učini.

Hoće li sednice uopšte biti u zakonskom roku još nije poznato, navode Južne vesti, jer odbornici nisu dobili nikakav poziv, a predsednik Skupštine grada Rade Rajković ponovo ne odgovara na brojne pozive i poruke novinara.

Kako podseća portal, niški aerodrom postao je "kamen spoticanja" za gradsku vlast, koja već tri meseca ne zakazuje sednicu gradskog Parlamenta na kojoj treba da budu donete važne odluke za funkcionisanje grada, a ako do 23. juna sednica ne bude održana, Niš bi mogao da dobije privremeni organ, koji bez pitanja može da pokloni Aerodrom "Konstantin Veliki" Republici.

Zbog neodržavanja sednice je Inicijativa "Ne damo niški aerodrom", koja je oformljena nakon što je gradska vlast odlučila da pokloni nišku vazdušnu luku, juče dala "žuti karton kao opomenu pred isključenje" predsedniku Skupštine Radetu Rajkoviću, a najavili su i crvene kartone i krivične prijave za rukovodstvo Grada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.