Ružić: Zloupotrebljena Dačićeva dobrota

Izvor: Press, 31.Jan.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Zloupotrebljena Dačićeva dobrota

"Bilo bi krajnje vreme da se nađe mera koja bi sankcionisala takvu vrstu šunda koja se propagira preko medija. Ovo neće ni na koji načina narušiti ugledu gospodina Dačića ili SPS-a, ali bih voleo da verujem da će ovo biti poslednji put da se ovako nešto dešava", istakao je Ružić.

On je dodao da mediji moraju biti slobodni, ali da ne smeju da propagiraju šund i zloupotrebljavaju institucije države i da srozavaju ugled i kulturološki nivo prosečnog građanina Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Upitan zašto premijer nije otišao iz emisije ako se osećao neprijatno, Ružić je odgovorio da je i "premijer čovek od krvi i mesa", te da u takvoj situaciji "neko ume da se snađe, a neko ne".

"Isključivi razlog što je ostao do kraja te kvazi emisije je što gospodin Dačić nije verovao da se radi o nameštaljci ili skrivenoj kameri. U svakom slučaju, ružna slika koja nije potrebna ni Vladi Srbije ni SPS-u ni premijeru, a ni onima koji su tako nešto osmislili kako bi podigli gledanost ili tiraž", kaže Ružić za "Politiku".

On  je naveo i da je "mnogo lakše svakom čoveku da se oseća spontano i slobodno, da bude čovek iz naroda i da uštogljenost ne bude njegova karakterna osobina", dodavši da je premijer Dačić spontan i ima "dobroćudnu crtu". "Takođe je druželjubiv i nikada ne bi posumnjao da će neko zloupotrebiti njegovu dobrotu i njegov profesionalni odnos. Posle ovoga siguran sam da će i on voditi računa na kakve intervue pristaje", kaže Ružić.

Dačić je pokrenuo postupak kažnjavanja odgovornih zbog propusta koji su doveli do toga da prvi čovek vlade Srbije bude žrtva skrivene kamere, izjavio je za  "Blic" Ivica Tončev, specijalni savetnik premijera za nacionalnu bezbednost. On je naglasio da Dačić nije dao dozvolu da se emituje taj sporni snimak.

Reagovao je i  Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) koji je preporučio danas svim emiterima da ne emituju emisiju "Nemoguća misija" u kojoj je učesnik premijer Dačić kao i slične sadržaje koji vređaju dostojanstvo ličnosti. Savet RRA "preporučuje svim emiterima da se uzdrže od emitovanja ovog, ali i svih sličnih sadržaja koji svojom estetikom i etikom ne ispunjavaju elementarne uslove da budu emitovani".

To se odnosi na emisije koje svojim sadržajima "vređaju dostojanstvo ličnosti, ugrožavaju pravo na privatnost, ne vode računa o zaštiti dece i maloletnika", navodi Savet RRA. Savet RRA je u saopštenju upozorio da bi emitovanje takvih sadržaja bilo suprotno Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu o ponašanju emitera što kao posledicu ima pokretanje postupaka za izricanje mera emiterima.

Savet, kako se navodi u saopštenju, očekuje da će zakonom koji će uskoro biti usvojen i zameniti sadašnji Zakon o radiodifuziji dobiti ovlasćenja da u ovakvim situacijama brže i efikasnije reaguje. Taj savet je razmatrao danas na vanrednoj sednici najavu emitovanja emisije "Nemoguća misija" u kojoj je učesnik bio predsednik Vlade

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ružić o emisiji: Zloupotrebili Dačićevu dobrotu!

Izvor: Kurir, 31.Jan.2013

Bilo bi krajnje vreme da se nađe mera koja bi sankcionisala takvu vrstu šunda koja se propagira preko medija, smatra Ružić..BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić ocenio je da je skrivenom kamerom na skaradan način zloupotrebljena dobra volja i profesionalizam "ne Ivice Dačića...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.