Ružić: Važno da negujemo poverenje sa savetima manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Važno da negujemo poverenje sa savetima manjina

Od 1. januara ove godine pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno je da podatak o nacionalnoj pripadnosti upišu u matičnu knjigu rođenih, a to pravo je, od početka godine, iskoristilo 79.452 građana, izjavio je danas ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Ružić je, na sastanku sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, istakao da je važno da se neguje odnos saradnje i poverenja između nacionalnih saveta i Ministarstva za državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upravu i lokalnu samoupravu, jer je to u interesu, ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već i svih građana Srbije.

On je podsetio da je uspešno sproveden i postupak dodele sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za 2019. godinu i sa 30 miliona dinara je podržan 91 projekat iz oblasti kulture nacionalnih manjina.

"Novim zakonskim rešenjima omogućili smo dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti u matične knjige, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, a na osnovu podataka iz matičnih knjiga, u završnoj fazi je priprema standardizacije/transkripcije ispisa albanskih imena i prezimena na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu", rekao je Ružić, a saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je dodao da je oblast zaštite ljudskih i manjinskih prava našla svoje mesto u opštim programima obuke koji se sprovode za sve zaposlene u državnim organima i lokalnim samoupravama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ružić: Važni su saradnja i poverenje

Izvor: Danas, 14.Nov.2019

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas na sastanku sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina da je veoma važno da se neguje odnos saradnje i poverenja između nacionalnih saveta i Ministarstva, jer je to u interesu, ne samo pripadnika nacionalnih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.