Ružić: U lokalnim samoupravama višak 2.486 zaposlenih

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: U lokalnim samoupravama višak 2.486 zaposlenih

U lokalnim samoupravama 2.486 zaposlenih je višak, ali racionalizacija u tom sektoru neće biti sprovođena samo otpuštanjem već i reorganizacijom, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić u intervjuu Fonetu.

Ružić kaže da je prethodnih decenija i godinama zloupotrebljavano zapošljavanje u javnom sektoru, pa je za jedno radno mesto izmišljano više naziva, zbog čega je na kraju izračunato da postoji 3.700 definisanih radnih mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Imate na primer, radno mesto čuvar muzeja iz Uzun Mirkove ulice, rekao je Ružić i poručio da su "takve stvari nedopustive".

On je najavio katalog radnih mesta koji će 31. jula biti usvojen na sednici Vlade Srbije i ocenio da je to "dobar preduslov da se mnoge stvari dovedu na mesto". Kaže da će tim katalogom broj radnih mesta biti sveden na 800 ili 900.

Ružić ističe da postoje neke lokalne samouprave koje, "osnivanjem raznih fantomskih preduzeća, dozvole da to takozvano partijsko zapošljavanje bude kancer koji izjeda supstancu".

To je nešto što Vlada sistemski mora da predupredi, rekao je Ružić i napomenuo da njegovo i Ministarstvo finansija mogu normativno i funkcionalno da utiču na te stvari.

Upitan o problemu neefikasne javne uprave u pružanju usluga građanima, Ružić je odgovorio da "svaka revolucija, koja se pokrene, ili uspe, ili pojede svoju decu". Kao dobar primer on je naveo projekat e-beba.

"Prva sledeća faza biće povraćaj PDV na bebi opremu i roditeljski dodatak", rekao je Ružić, ističući da će se to sve rešavati na jednom mestu. Na istom mestu će se, kako kaže, registrovati firma, plaćati porez i obavljati drugi upravni poslovi.

"Bujanovac, Preševo i Medveđa - nema alarmantnog nerazumevanja"

Upitan o primedbama ljudi sa juga centralne Srbije, naročito iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, da su vlasti u Beogradu zaboravile na njih, Ružić je priznao da to "jeste senzitivna tema".

"Mislim da država nikad nije zaboravila na ono što je strateški važno za ovaj deo juga centralne Srbije", rekao je Ružić i podsetio da su "upravo albanski lideri apelovali da se bojkotuje popis".

Ukazujući da je u registru političkih stranaka, šest stranaka sa albanskim prefiksom, Ružić je konstatovao da je bojkot popisa " doveo do toga da se Nacionalni savet Albanaca praktično prepolovi u broju i da sredstva koja dobijaju budu takođe prepolovljena".

"Ali, to nije bila odluka države, njima ni na koji način prava nisu bila suspendovana", predočio je Ružić, koji se nada da će "Albanci mnogo mudrije pristupiti izborima za Nacionalni savet, koji će biti sledeće godine".

"Možda je tačno da prolaze jedni pored drugih, ne sede u istim kafićima, ali u svakom slučaju ne postoji neko nerazumevanje koje bi bilo alarmantno", ocenjuje Ružić odnos Albanaca i Srba.

On ističe da lokalne samouprave funkcionišu na način koji je propisan našim zakonima, ali dodaje da "ponekada imamo nekih političkih ispada određenih albanskih lokalnih lidera, koji prosto ne procenjuju i ne shvataju da njima nije predsednik ni Rama, ni Tači, nego Aleksandar Vučić".

"I to je nešto što, u svakom slučaju, govori o njihovoj političkoj neodgovornosti i infantilnosti", ocenio je Ružić, "ali je činjenica da priznaju ovu državu prosto satkana u nekim zahtevima".

Upitan kako se kontroliše trošenje novca koji Nacionalni saveti dobijaju iz republičkog budžeta, Ružić je odgovorio da sigurno ima nepravilnosti, iako to pitanje nije u nadležnosti njegovog ministarstva.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ružić: Zapošljavanje u javnom sektoru zloupotrebljavano godinama

Izvor: Radio 021, 22.Jul.2017

U lokalnim samoupravama 2.486 zaposlenih je višak, ali racionalizacija u tom sektoru neće niti sprovođena samo otpuštanjem već i reorganizacijom, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić u intervjuu Fonetu...Ružić je kazao da je prethodnih decenija i godinama zloupotrebljavano...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.