Ružić: Odlaže se

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 11:56

Ružić: Odlaže se

Beograd -- Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da se izmenama Zakona o srednjem obrazovanju odlaže za još dve godine uvođenje polaganja "državne mature".

Ružić je pojasnio da je "državna matura" termin koji se koristi kako bi se objedinio čitav proces jednim nazivom i sastoji se od završnog ispita nakon trogodišnjeg školovanja i od opšte stručne i umetničke mature kojima se završava četvorogodišnje srednjoškolsko školovanje.

"Predviđeno je pomeranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvođenja ovih ispita za dve godine, što bi značilo da se prvi završni ispit biti održan na kraju školske 2022/23. za trogodišnje škole, a puna implementacija državne mature sa polaganjem opšte stručne i umetničke mature školske 2023/24. godine", rekao je ministar obrazlažući poslanicima predlog zakona.

Ružić je dodao da je prethodno planirano da se ovakva matura polaže još od 2014. godine, ali da je bilo zakonskih neusklađenosti, te da je bolje da ovaj posao bude urađen kvalitetno.

Ministar je dodao da ministarstvo želi da proces uvođenja državne mature bude transparentan, da se ništa ne uradi površno. "Formirali smo komisiju koja će pratiti svaki korak rada na ovom poslu. Komisija se do sada sastala pet puta, a nedavno je održan sastanak sa dekanima fakulteta kako bismo osigurali da svi akteri budu upoznati, konsultovani i da preuzmu svoj deo odgovornosti", istakao je Ružić.

On je dodao da državna matura treba da postane spona između srednjoškolskog obrazovanja i visokog obrazovanja, da je fakulteti priznaju kao prolaz, kao i da se omogući veća dostupnost studiranju, ali ne nauštrb kvaliteta.

Zakone o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije poslanicima bi trebalo danas da predstavi ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Kako je rekao predsednik Skupštine Ivica Dačić, ona će to učiniti nakon učešća na konferenciji povodom obeležavanja 20. godišnjice rada Kancelarije Saveta Evrope u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Odlaganje državne mature

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je danas u Skupštini Srbije da je za dve godine predviđeno pomeranje uvođenja državne mature, što znači da će prvi završni ispiti biti održani na kraju školske 2022/23. za one koji završavaju trogodišnje školovanje...Ružić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ružić: Polaganje državne mature odlaže se za još dve godine

Izvor: RTS, 18.Maj.2021

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju odlaže se za još dve godine uvođenje polaganja takozvane državne mature, rekao je u Skupštini Srbije ministar prosvete Branko Ružić. . Obrazlažući izmene Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je rekao da je predviđeno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.