Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Dec.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Od 1. januara počinje da radi platforma e-Inspektor

Prva 884 inspektora četiri inspekcije - tržišne, inspekcije rada, sanitarne i upravne, prošla su obuku za korišćenje softevera e-Inspektor i od 1. januara počeće da rade u novom sistemu koji će njihov posao olakšati i učiniti ga transparentnijim, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Kako je Ružić kazao za agenciju Beta, plan je da do 1. jula i inspektori ostalih inspekcija, njih oko 1.700, prođu nepohodne obuke kako bi do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 2019. sve inspekcijske službe, njh 42, radile u tom sistemu.

"Sastavni deo svih reformi koje sprovodimo je digitalizacija, a ova paltforma je digitalizacija rada inspektora. Što znači nema više papira. Sredstvo za rad inspektora biće lap topovi i ovaj softever. Podaci o nadzorima, slivaju se u jednu bazu, koja omogućava razmenu podataka i informacija između različitih inspekcijskih službi. To štedi vreme i inspektorima i privredi", rekao je Ružić koji je zadužen za reformu sistema inspekcija.

Ministar je naglasio da će inspektori, pored obuka koje sada imaju za korišćenje softvera e-Inspektor, imati stalne i poseben programe na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

"Koordinaciona Komisija za inspekcijski nadzor usvojila je i Program kontinuiranog stručnog usavršavanja inspektora koji sprovodi Nacionalna akademija. Tako će inspektori pored obuke iz domena propisa čiju primenu kontrolišu, biti obučavani i za primenu takozvanih mekih veština - komunikacija, rešavanje konflikata i slično, sve u duhu čitave reforme inspekcija - Inspektor prijatelj dobre privrede i građana", rekao je Ružić.

Trenutno ima 42 republičke inspekcije u 14 ministarstava koje kontrolišu primenu propisa u raznim oblastima - bezbednost objekata, infrastrukture, hrane, okruženja, proizvoda, saobraćaja, kao i one koje kontrolišu rad državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata.

U Srbiji u republičkim i lokalnim inspekcijama radi oko 6.500 inspektora i jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika, dok je evropski prosek jedan inspektor na 780 stanovnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.