Ruski vojni oficir leti u svemir sa Amerikancima; Ukrajinci na aparatima, osuli paljbu FOTO

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 18:33

Ruski vojni oficir leti u svemir sa Amerikancima; Ukrajinci na aparatima, osuli paljbu FOTO

Aleksandar Grebenkin, bivši ruski vojni oficir i sadašnji kosmonaut Roskosmosa, treba da otputuje na Međunarodnu svemirsku stanicu kao deo NASA tima.

Ruski kosmonaut nema iskustva u letenju u kosmos, pre nego što se pridružio odredu kosmonauta služio je u tehničko-operativnim jedinicama ruskog vazduhoplovstva, što je izazvalo masovnu kampanju Ukrajinaca u kojoj su izrazili "svoje ogorčenje".

NASA, u saradnji sa SpaceX-om, planira da lansira Kru-8 na Međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svemirsku stanicu najkasnije u četvrtak, 22. februara.

Tim Kru-8 čine NASA-ini astronauti Metju Dominik (komandant), Majkl Barat (pilot) i specijalista za misiju Džinet Eps, zajedno sa ruskim kosmonautom Grebenkinom. Njihova misija, koja traje otprilike šest meseci, uključivaće različite istraživačke i operativne zadatke.

Kru-8 će putovati do svemirske stanice na svemirskom brodu Dragon, nazvanom Endeavour, koji je trenutno u fazi renoviranja za svoj peti let.

Prema informacijama iz otvorenih izvora, Aleksandar Grebenkin nema iskustva u svemirskim letovima i, pre nego što se pridružio odredu kosmonauta, služio je u tehničko-operativnim jedinicama ruskog vazduhoplovstva kao vojni oficir.

Let u kojem će učestvovati Rus planiran je za dva dana pre druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

NASA-in Fejsbuk post o ovom letu dobio je ogroman broj kritika i negativnih komentara ukrajinskih korisnika društvene mreže: Ukrajinci su tražili objašnjenja od američke svemirske agencije i osudili saradnju sa Roskosmosom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.