Ruski eksperiment: Prepravili tenk... I šta je ispalo? VIDEO

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 09:56

Ruski eksperiment: Prepravili tenk... I šta je ispalo? VIDEO

Tenk T-72 je decenijama oslonac ruske vojske ali Rusija neprestano istražuje načine da poboljša ovu strašnu mašinu.

Većina nacija ima jedinstven primarni borbeni tenk. Na primer, SAD se oslanjaju na M1 Abrams, Nemačka na Leopard 2, Velika Britanija na Čelendđer 2, Francuska na Leclerc, itd.

Uprkos varijacijama i nadogradnjama, korišćenje jedne vrste tenka značajno pojednostavljuje održavanje, obuku i nabavku delova.

Rusija, međutim, koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niz tenkova u Ukrajini, uključujući T-62, T-72, ​​T-80, T90, a možda čak i T-55. Rusija takođe ima ambicije da pređe na tenkove T-14 Armata.

Za sada, međutim, T-90M Proriv ostaje najnapredniji ruski tenk. Zanimljivo je da je T-90 razvijen od T-72, ​​a T-80 – od T-64.

Ukrajinski vojni posmatrač Oleksandr Kovelenko primetio je da određeni ruski T-72B ima neobično veliku kupolu.

Čini se da je obična kupola T-72 produžena i napred i pozadi. Kovalenko sugeriše da bi ovo mogao biti pokušaj da se poboljša zaštita odeljka motora i transmisije od dronova samoubica FPV.

Male bespilotne letelice kamikaze, koje koriste i Ukrajinci i Rusi, mogu da nanesu značajnu štetu tenku. Zbog svoje velike manevarske sposobnosti i ljudske kontrole, mogu da gađaju najranjivije tačke tenka.

Kovalenko je izneo teoriju da dodatni oklop oko kupole štiti motorni prostor tenka pozadi i pojačava zaštitu kupole.

Veruje se da je kupola tenka T-72 je produžena i napred i pozadi iz nekoliko razloga, od kojih je jedan taj da se poboljša ukupna ravnoteža i stabilnost tenka. Produženje kupole pomaže da se centar gravitacije tenka pomeri napred, što ga čini stabilnijim pri pucanju iz glavnog topa. Ovo je posebno važno za T-72, ​​koji imao relativno kratak trup u odnosu na druge tenkove njegove generacije.

Drugi razlog za proširenje kupole T-72 može biti taj da se obezbedi više prostora za skladištenje dodatne opreme i municije. Kako su tenkovi postali napredniji i zahtevaju sofisticiraniju elektroniku i tipove municije, potreba za dodatnim skladišnim prostorom postala je sve hitnija. Produžavanjem kupole, dizajneri su uspeli da stvore više prostora za ove kritične komponente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.