Ruski Penicilin na frontu: Razmontirao artiljeriju Ukrajinskih oružanih snaga

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 22:56

Ruski "Penicilin" na frontu: Razmontirao artiljeriju Ukrajinskih oružanih snaga

Jedinica ruskih trupa, poznata kao "Zapad", otkrila je gde se nalazi artiljerija OSU koristeći najsavremeniji sistem za izviđanje artiljerije – Penicilin.

Ovo izuzetno otkriće dogodilo se u pravcu Kupjana, u nadležnosti Severnog vojnog okruga. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je podelilo je informacije o događaju u nedavnoj izjavi za štampu.

Raspoređen na jednom od najnepovoljnijih delova fronta, kompleks Penicilina je igrao ključnu ulogu u vojnom izviđanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uspešno je detektovao aktivnosti ukrajinskih trupa oko 25 km duboko u liniju fronta, čime je poboljšao njihovu koordinaciju naoružanja.

Osnovna funkcija kompleksa za merenje zvuka u borbenim scenarijima je ispitivanje zvučnih talasa koji nastaju ispaljivanjem različitih artiljerijskih i minobacačkih oružja.

Ove zvučne talase primaju daljinski detektori zvuka postavljeni daleko od kontrolne sobe. Opremljen visokoosetljivim zvučnim senzorima, ovaj borbeni aparat može da prepozna zvuk artiljerijske granate sa izuzetne udaljenosti do 50 km.

Štaviše, promišljen teritorijalni raspored senzora, zajedno sa optimalnim pozicioniranjem, omogućava specijalizovanom kompjuterskom softveru borbene jedinice da precizno odredi koordinate neprijateljskog oružja sa impresivnom preciznošću.

U međuvremenu, pasivne radio emisije kompleksa za merenje zvuka nude značajnu prednost - ostaje aktivan bez privlačenja pažnje na sebe, što čini detekciju od strane neprijateljskih radio uređaja daleko manje verovatnim.

Artiljerijski izviđački kompleks "Penicilin" odgovoran je za kritični zadatak protivbaterijske borbe.

Drugim rečima, ova grupa vojnika ima zadatak da identifikuje neprijateljske vatrene tačke, a zatim da snabdeva kolege artiljerce suštinskim informacijama o ciljevima za odmazdu.

Podaci se brzo i efikasno obrađuju i šalju artiljercima. Ovaj brzi preokret omogućava poboljšanu stručnost u artiljerijskim operacijama.

Kompleks penicilina je takođe poznat po svojoj visokoj mobilnosti sa svojom posadam koja svakodnevno strateški menja svoju lokaciju kako bi povećala svoje šanse da ostanu neotkriveni, čime se značajno povećava preživljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.