Ruska umetnica se udala za osuđenika na doživotnu kaznu zbog ubistva novinarke

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska umetnica se udala za osuđenika na doživotnu kaznu zbog ubistva novinarke

Peter Madsen je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u aprilu 2018. godine za seksulano zlostavljanje i ubistvo švedske novinarke Kim Vol.

Ruska umetnica koja živi u samonametnutom izgnanstvu u Finskoj brani odluku o udaji za zloglasnog zatvorenika, danskog ubicu Petera Madsena.

Dženi Karpen se udala za Madsena 19. decembra prošle godine, piše na njenoj Fejsbuk stranici. Zbog toga je dobila mnogo neprijatnih poruka, a neki je nazivaju ludom.

Madsen, samouki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pronalazač, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u aprilu 2018. godine za seksualno zlostavljanje i ubistvo švedske novinarke Kim Vol.

U objavi u nedelju, Karpen je napisala: "Moj suprug je počinio stravično delo i za to je kažnjen. Međutim, to što ga zaista poznajem daje mi pravo da kažem da sam srećna što sam sa najlepšom, najpametnijom, najtalentovanijom, najrazvijenijom, najempatičnijom osobom i muškarcem.

"Moj suprug je jedan od dve žrtve tog dela i to što je ostao živ za njega je kazna samo po sebi."

Karpen radi za Grani.ru, ruski opozicioni sajt koji su vlasti zabranile. Ona i Devjatkin su uhapšeni 2012. godine pošto su prisustvovali mitinzima opozicione stranke krajnje desnice Nacionalni boljševizam.

Stranka koju predvodi Eduard Limonov je u političkoj grupaciji Druga Rusija, i žestok je protivnik predsednika Vladimira Putina. Limonov ima nacionalističke stavove - podržavao je srpske tvrdokorne nacionaliste u bivšoj Jugoslaviji - i proveo gotovo dve godine u zatvoru zbog optužbi za terorizam.

Karpen kaže da je pobegla s Devjatkinim prvo u Ukrajinu, a potom u Finsku, gde su dobili politički azil.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.