Ruska svemirska letelica stiže do zemljine atmosfere

Izvor: Blic, 07.Maj.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska svemirska letelica stiže do zemljine atmosfere

Ruska svemirska letelica bez posade, koja snabdeva Međunarodnu svemirsku stanicu, a koja zbog greške u komunikaciji nije stigla na svoju destinaciju, sagoreće noćas pošto uđe u zemljinu atmosferu, saopštili su danas ruski zvaničnici.

Svemirska letelica "progres M-27M" gotovo u potpunosti će sagoreti u gornjim slojevima atomosfere i samo mali delovi njene konstrukcije mogli bi da padnu na površinu Zemlje, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << letelice u atmosferu očekuje se u periodu između 01.31 i 04.51 po moskovskom vremenu (23.31 i 02.51 GMT), dodaje se u saopštenju.

Letelica je lansirana 28. aprila iz centra Bajkonur u Kazahstanu, ali je posle njenog odvajanja od rakete kontrolna misija saopštila da više nema kontakta sa njom.

Letelica "progres M-27-M" nosila je oko 2,5 tona tereta za posadu Međunarodne svemirske stanice, kao i kopiju Zastave pobede, koju su sovjetski vojnici u toku bitke za Berlin 1. maja 1945. postavili na zgradu Rajhstaga.

Specijalna komisija istražuje ovaj incident, rekao je zamenik direktora Roskosmosa Aleksander Ivanov.

Posada Međunarodne svemirske stanice nije u neposrednoj opasnosti da ostane bez namirnica pošto jedan američki brod može da ih dopremi do 19. juna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.