Ruska ofanziva na alkohol

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska ofanziva na alkohol

Koncepcija za borbu protiv alkoholizma ruske vlade predviđa, korak po korak, pobedu nad velikim problemom cele nacije. U Rusiji se godišnje ispije 90 boca votke po stanovniku, a od posledica prekomernog konzumiranja alkohola umire oko 75.000 ljudi.

Pijanstvo u Rusiji biće, korak po korak, pobeđeno do 2020. godine, predviđeno je Koncepcijom za borbu protiv alkoholizma ruske vlade, prema kojoj će u prvoj fazi količina ispijenog alkohola biti smanjena za 15, a u drugoj za čitavih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 55 odsto, u skladu sa normama Svetske zdravstvene organizacije.

Vlada je novu koncepciju objavila u četvrtak, 14. januara, a početak odlučne borbe protiv ovog problema datira iz avgusta prošle godine, kada je predsednik Dmitrij Medvedev izjavio da je alkoholizam u Rusiji poprimio karakter nacionalne tragedije i naložio vladi da organizuje borbu protiv nje.

Nova koncepcija predviđa, takođe, poboljšanje zdravlja nacije, smanjenje stope smrtnosti i produženje životnog veka koji je za muškarce kraći od 60 godina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Rusiji se godišnje ispije 18 litara čistog alkohola po stanovniku, što je oko 90 boca votke ili 200 boca vina. To je dvostruko više od prihvaćenih normi u svetu.

Prvi korak na putu ozdravljenja nacije biće ograničavanje minimalnih cena alkohola, tako da od 1. januara boca od pola litra votke ne sme biti jevtinija od 89 rubalja, što je dvostruko, a nekad i višestruko više od dosadašnjih cena u nekim prodavnicama.

Likvidacija ilegalnog tržišta

U drugoj etapi realizacije ove koncepcije, od 2013. do 2020. godine, vlada planira da likvidira ilegalno tržište alkohola. Za narušavanje zakona o proizvodnji i prodaji alkohola biće određena krivična odgovornost, a cena alkoholnih pića zavisiće od količine čistog alkohola u njima.

Na udaru vladinih mera naći će se i reklame-one će biti ograničene, a u nekim slučajevima i zabranjene.

Posebno će biti skrenuta pažnja na nezakonitost pisanja na etiketama podataka da određena vrsta pića sadrži korisne dodatke kao što su, na primer, vitamini.

Svesna da restriktivne mere nisu dovoljne i da je upotreba alkohola deo tradicije, ruska vlada planira i intenzivniju propagandu zdravog života i sporta. U regionima će se sprovoditi programi koji će, u skladu sa lokalnim običajima, u početku smanjiti, a onda i iskoreniti upotrebu alkohola na javnim mestima, u sportskim centrima i, konačno, na porodičnim praznicima.

Predviđeno je, takođe, otvaranje rehabilitacionih centara u celoj zemlji, gde će se ne samo lečiti bolesti nastale kao posledica alkoholizma, već će se građani učiti zdravom životu.

Godišnje 75.000 žrtava alkoholizma

Prema najnovijim statističkim podacima, u Rusiji danas od posledica prekomernog konzumiranja alkohola umire oko 75.000 ljudi godišnje, a više od 23.000 od slučajnog trovanja alkoholnim napicima.

Prema raspoloživim podacima, prvu kampanju protiv alkoholizma u Rusiji organizovao je car Nikolaj Drugi 1914. godine, zabranivši trgovinu alkoholom.

"Suvi zakon" trajao je samo tri godine, jer je usledila revoucija, kada carska naređenja više nisu važila.

Iako se danas često tvrdi da je alkoholizam "večna nesreća ruskog čoveka", postoje podaci koji tu tezu opovrgavaju. Tako se u knjizi Vladimira Medinskog "Mitovi o Rusiji" tvrdi da mit o "pijanoj Rusiji" datira od Petra Velikog, koji je organizovao orgije na dvoru.

Prema Medinskom, u 19. vek Rusija je ušla "trezna". I početkom XX veka beleži se ogroman napredak zemlje koja svojim žitom "hrani celu Evropu", ima zlatnu rublju. Onda su, međutim, navodi Medinski, došli boljševici i sve stvari postavili naopako.

Solženjicin, u svojoj knjizi "Dva veka zajedno", piše da je votka u Rusiji počela da se proizvodi pre dva veka i da je bilo potrebno vreme da se sklonost ka njoj razvije. Problem je što se pije "na severnjački način", a to znači naglo i u jednom gutljaju puna čašica.

"Platićemo koliko god da košta"

Rat države protiv alkoholizma 1972. godine nije imao uspeha. Votka je drastično poskupela i prodavala se samo do 11 sati pre podne, a narod je celu akciju doživeo kao napad na lične slobode. Iz tog doba pamte se i pesme rugalice, čiji se sadržaj može svesti na rečenicu - pošaljite poruku Iliču (Lenjinu) da ćemo platiti koliko god da košta.

Mihail Gorbačov je 1985. godine preduzeo pravi "krstaški pohod" protiv alkoholizma. Po njegovom nalogu posečeni su mnogi vinogradi po Rusiji, pijane osobe su hapšene, a iz filmova izbacivane su scene u kojima se bilo šta proslavlja.

Uprkos otporu građana, ne može se reći da nije bilo uspeha-smrtnost se smanjila, kao i broj prekršaja u alkoholisanom stanju. Povećao se, međutim, broj trovanja, jer su zavisnici pili sve što je moglo da zameni alkohol - kolonjsku vodu, antifriz, i ko zna šta sve još.

Sa odlaskom Gorbačova, i dolaskom vremena kad se u prodavnicama može kupiti sve, alkohol je postao svima dostupan, a povremena ograničenja, kao što je zatvaranje prodavnica u vreme održavanja velikih manifestacija, nisu rešavale problem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odlučna borba protiv pijanstva u Rusiji

Izvor: Blic, 17.Jan.2010

Pijanstvo u Rusiji biće, korak po korak, pobeđeno do 2020. godine, predviđeno je Koncepcijom za borbu protiv alkoholizma ruske vlade, prema kojoj će u prvoj fazi količina ispijenog alkohola biti smanjena za 15, a u drugoj za čitavih 55 odsto, u skladu sa normama Svetske zdravstvene organizacije...Vlada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.