Ruska moćna, četvrtasta, nevidljiva... Ukrajinci je izneli na svetlost dana VIDEO

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 09:31

Ruska moćna, četvrtasta, nevidljiva... Ukrajinci je izneli "na svetlost dana" VIDEO

Eksperti Kijevskog naučno-istraživačkog instituta za forenzičku ekspertizu po prvi put su prikazali ostatke "nevidljive" krstareće rakete Kh-69.

Raketa sa vazdušnim lansiranjem, modifikacija Kh-59MK2, može biti lansirana iz borbenih aviona i bombardera, i može se pohvaliti raznolikom lepezom potencijalnih aviona-nosača sa kojih može biti aktivirana. Takvo oružje se sve više koristi za napad na mete u Ukrajini od kraja 2023.

Glavna karakteristika Kh-69 leži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njegovom kvadratnom obliku trupa, čime se poboljšavaju njegove mogućnosti prikrivenosti.

Štaviše, modifikovana verzija pokazuje promene u dometu, brzini leta i nosivosti.

Kh-69 je prvenstveno dizajniran da cilja utvrđene instalacije sa unapred određenim koordinatama, sa dometom od najmanje 286 milja. Pre leta, jedan ili više ciljeva se može programirati u raketu, sa mogućnošću učitavanja dodatnih koordinata u njen sistem za navođenje dok je lansirna letelica u vazduhu.

Kh-69 je sposoban da isporuči bojevu glavu od 310 kg. Zahvaljujući kvadratnom preseku, može se lansirati sa spoljašnjih uporišta na avionima kao što su Su-30, Su-34 i Su-35S, kao i iz unutrašnjih odeljaka naprednih aviona Su-57.

U suštini, Kh-69 zauzima nišu sličnu evropskim raketama Storm Shado2 i SCALP-EG, koje aktivno koristi ukrajinska avijacija, pored američkih AGM-158 JASSM i nemačkih raketa Taurus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.