Ruska crkva Njegoša već smatra svecem

Izvor: Mondo, 15.Maj.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska crkva Njegoša već smatra svecem

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da Ruska pravoslavna crkva smatra svecem Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Amfilohije je podsetio da je nedavno ruski patrijarh Kiril poklonio patrijarhu srpskom Irineju ikonu Svetog Petra Drugog Njegoša.

On je dodao da će na majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) predložiti da se Njegoš proglasi za sveca.

Mitropolit Amfilohije je napomenuo da su raniji mitropoliti i narod u Njegošu videli sveca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je Njegoševa desna ruka, prilikom prenosa zemnih ostataka sa Cetinja na Lovćen, bila neraspadnuta.

"Njegov grob je pokazatelj njegovog velikomučeništva. Taj koji kaže da Njegoš ne može biti svetac, meri Njegoša sa samim sobom", rekao je Amfilohije.

On je dodao da stavljanje Njegoša u "postelje savremenog montenegrinstva" znači poniženje, sužavanje i sakaćenje Njegoševog svečovečanskog lika, prenosi crkveni Radio Svetigore sa Cetinja.

(Srna, Foto: Guliver/Getty Images/ Tasos Katopodis)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ruska pravoslavna crkva Njegoša već smatra svecem

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2013

CETINJE - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Ruska pravoslavna crkva smatra svecem Petra Drugog Petrovića NJegoša, podsjećajući da je nedavno ruski patrijarh Kiril poklonio patrijarhu srpskom Irineju ikonu Svetog Petra Drugog NJegoša.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.