Ruska ambasada u BIH: Vreme je da se BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Feb.2020, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska ambasada u BIH: Vreme je da se BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja

Ruska ambasada u BiH saopštila je da je došlo vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja, 25 godina posle završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz ruske ambasade su istakli da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH, kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

"Ne možemo da ne primetimo da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << konstitutivnog naroda, koji je procenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povređena. Ubeđeni smo da se to ne sme zanemariti", stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da je ključ za prosperitet BiH "komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa".

Ruska ambasada u BiH smatra da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprineti jačanju međusobnog razumevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

"U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda", naglašava se u saopštenju.

Iz ruske ambasade su istakli da predlog dva konstitutivna naroda (Srba i Hrvata) zakona o Ustavnom sudu BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju zemlje od vanjskog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH pozivala je sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom, u skladu sa dejtonskim principima ravnopravosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa

"Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana", naglašeno je u saopštenju.

Rusija nije podržala jučerašnju izjavu Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC), čija je jedna od članica.

UO PIC-a je dao bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, naglašavajući da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.