Rusini u Kucuri

Izvor: RTS, 10.Jul.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusini u Kucuri

Na teritoriji Srbije, Rusini žive duže od 260 godina. Prema poslednjem popisu, evidentirano ih je više od 14 hiljada. Kako danas žive i kada su naselili Bačko selo Kucuru kod Vrbasa u priči Sime Budimira.
Bačko selo Kucura ima oko četiri hiljade stanovnika, od kojih su četrdeset odsto Rusini. U selu se nalaze tri crkve, Grčkokatolička, Pravoslavna i Rimokatolička.

O dobijanju naziva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kucure postoje dve legende. Po onoj narodnoj, u ovom mestu je živelo mnogo lepih devojaka koje su većinom bile ćerke ribara. Kada su momke koji su ih obilazili pitali - gde idete, odgovarali su - kod cura. Taj odgovor je prešao u naziv Kucura. Po drugoj legendi naziv mesta dolazi od reči Kocur Srpski Kucura.
U selu se nalazi i Rusinski muzej sa nekoliko hiljada eksponata, najveći ove vrste u Vojvodini.
Đura Makaji, matičar u Kucuri, kaže da su Rusini tamo došli 1763. godine, kada je Marija Terezija preko svog administratora dala dozvolu jednom bezbednjaku iz Krstura, Kiš Petru, da dovede 150 slobodnih porodica iz današnje Ukrajine, a tada je to bila Kijevska Rusija.
Rusinska narodna nošnja i danas pleni svojom lepotom.
"Na meni je trenutno svečana garderoba koja se nosi u toplijim delovima godine", kaže Jelena Buila iz Kucure. I dodaje: „Ta se roba oblačila za neke veće verske praznike ili neke svečane prilike kao što su svadbe, venčanja i krštenja."
I danas je pravo zadovoljstvo videti lepe Rusinke kada nedeljom krenu u šetnju ulicama Kucure ili u crkvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.