Rusija za poštovanje Dejtonskog sporazuma i ukidanje visokog predstavnika u BiH

Izvor: Beta, 30.Nov.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija za poštovanje Dejtonskog sporazuma i ukidanje visokog predstavnika u BiH

Rusija se zalaže da poštovanje osnovnih odredbi Dejtonskog sporazuma koji podrazumeva očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, uz očuvanje širokih ovlašćenja koja imaju entiteti i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.Na redovnoj konferenciji za novinare Zaharova je rekla da se Rusija zalaže da se odgovornost za situaciju u BiH prenese na sve tri strane.Po njenim rečima, Rusija se odavno zalaže za ukidanje funkcije Visokog predstavnika. "Polazimo od toga da je to protektoratsko prisustvo odavno iscrpelo svoju funkciju i samo koči razvoj države", rekla je Zaharova.Moskva smatra da je uspešno funkcionisanje BiH moguće samo uz efikasnu primenu izbalansiranog sistema ograničenja i protivteža,  orijentisanog na samostalno traženje rešenja za sva aktuelna pitanja, bez mešanja sa strane, navela je Zaharova.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zaharova: Visoki predstavnik koči razvoj BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2018

MOSKVA - Rusija se zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH jer smatra da je prisustvo protektora odavno iscrpilo svoju funkciju i samo koči razvoj zemlje, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.