Rusija upozorava: Napuštamo

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 12:16

Rusija upozorava: "Napuštamo"

Rusija bi mogla da se povuče iz Arktičkog saveta u slučaju da Zapad, destruktivnim ponašanjem, prekrši neko od njenih prava koje ima kao zemlja članica.

Na to je upozorio visoki ruski diplomata Nikolaj Korčunov.

"Nije razmatrano pitanje da li će ruska strana biti pozvana na događaje tokom norveškog predsedavanja. Zato, želim da napomenem da će nepozivanjem ruskih predstavnika na događaje Arktičkog saveta prekršiti njena prava kao države članice, a u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaju, malo je verovatno da ćemo i dalje učestvovati u aktivnostima ove organizacije", dodao je Korčunov.

Ranije je Ruska Federacija prenela na Norvešku predsedavanje organizacijom, u kojoj je predsedavala od 2021. do 2023. godine.

Arktički savet je međuvladin forum na visokom nivou koji se bavi pitanjima sa kojima se suočavaju zemlje i narodi severne polarne oblasti.

Zemlje članice saveta su one države koje imaju suverenitet nad delovima Arktika, ima ih osam: Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska, i Sjedinjene Američke Države. Pored njih učešće uzimaju i države posmatrači.

"Sada budućnost Arktičkog saveta u potpunosti zavisi od norveškog predsedavanja i podrške kolektivnih pristupa na kojoj su ostale zemlje članice bazirale rad saveta", rekao je on i dodao da će Moskva svoju liniju u organizaciji graditi u zavisnosti od daljeg razvoja situacije i uz neosporno poštovanje ruskih interesa.

"Zbog već oslabljene uloge i efikasnosti Arktičkog saveta, do čega su doveli naši zapadni partneri, mi smo već angažovani u aktivnom dijalogu o arktičkoj agendi u različitim formatima sa drugim zemljama i organizacijama. S obzirom da je Rusija najveća arktička zemlja, a mandat Arktičkog saveta obuhvata ograničen spektar sfera interakcije, polazićemo od više planske prirode naše spoljne politike i razvijati saradnju na Arktiku sa konstruktivnim partnerima kako u bilateralnom tako i u multilateralnom formatu", objasnio je ruski diplomata.

Rusija aktivno razvija kontakte sa zemljama BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u sferi Arktika, razmatra se niz bilateralnih projekata u različitim sektorima, precizirao je Korčunov.

"Kontakti sa zemljama BRIKS-a i ŠOS-a na ovu temu se trenutno aktivno razvijaju. U toku je izrada niza bilateralnih projekata u oblastima kao što su naučnoistraživački rad, logistika, zaštita životne sredine i pomorska saradnja", kazao je.

Trenutno se otvaraju mogućnosti za realizaciju zajedničkih energetskih projekata sa zemljama Istoka koje su za to zainteresovane, ukazao je Korčunov i objasnio da je sada nemoguće otkriti detalje ovih pregovora zbog pritiska sankcijama na Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.