Rusija ukinula dve vremenske zone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ukinula dve vremenske zone

MOSKVA - Rusija, prostorno najveća zemlja na svetu, smanjila je od danas broj vremenskih zona na svojoj teritoriji na devet, sa dosadašnjih 11, pošto je predsednik Dmitrij Medvedev ocenio da bi to moglo da olakša upravljanje državom i osnaži njenu ekonomiju.

Medvedev je u obraćanju naciji u novembru ocenio da bi broj vremenskih zona u zemlji, koja se prostire na dva kontinenta - u Evropi i Aziji - trebalo smanjiti, navodeći da SAD i Kina, takođe zemlje koje obuhvataju velika prostranstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << efikasno funkcionišu sa mnogo manje zona, podsetio je Rojters.

Prošle sedmice, Medvedev je naložio vladi da smanji broj vremenskih zona, ocenjujući da će to "pomoći da se udahne novi život poslovnim aktivnostima" u zemlji.

U vreme kada su, rano u nedelju, ruski regioni pomerali časovnike sat unapred, kako bi se prilagodili letnjem računanju vremena, to nisu učinili žitelji poluostrva Čukotka i Kamčatka na krajnjem istoku zemlje i u regionu Samare na reci Volgi i Udmurtije na Uralu.

Rusija se prostire na oko 17 miliona kvadratnih kilometara i daleko je najprostranija zemlja na svetu, zauzimajući više od devetine kopna na našoj planeti.

Ovo je, moguće, tek prvi korak u smanjivanju broja vremenskih zona u Rusiji, jer je predsednik Medvedev predložio da on vremenom bude sveden na svega pet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.