Rusija traži produženje pritvora, SAD pozivaju na hitno oslobađanje novinara Gerškoviča

Izvor: VOA, 23.Maj.2023, 18:54

Rusija traži produženje pritvora, SAD pozivaju na hitno oslobađanje novinara Gerškoviča

SAD su pozvale Rusiju da odmah pusti na slobodu pritvorenog novinara Vol strit žurnala Evana Gerškoviča, nakon što je ruska služba državne bezbednosti zatražila da mu se produži pritvor. "On nikada nije trebalo da bude uhapšen. Novinarstvo nije zločin. Treba da odmah bude pušten na slobodu", izjavio je za TV mrežu CNN Džon Kirbi, portparol predsednikovog Saveta za nacionalnu bezbednost. "Radićemo veoma, veoma vredno na tome da se on vrati kući, svojoj porodici, gde i treba da bude", dodao je Kirbi. Nešto ranije, istražitelji ruske federalne bezbednosne službe FSB podneli su zahtev da Gerškovič, koji je uhapšen u martu pod optužbom za špijunažu, ostane u pritvoru još tri meseca, prema izveštaju ruske državne novinske agencije TASS.  Američki zvaničnici i dalje u direktnim razgovorima sa Rusima traže pristup američkih diplomata Gerškoviču, naglasio je Kirbi.  "Nema osnova za odbijanje konzularnog pristupa. Želimo da se taj pristup omogući", izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rusija produžila pritvor Gerškoviču, SAD pozivaju na njegovo hitno oslobađanje

Izvor: VOA, 23.Maj.2023

Sud u Rusiji u utorak je produžio pritvor uhapšenom novinaru američkog dnevnika Vol Strit žurnal za tri meseca, prenele su ruske novinske agencije. Gerškovič, 31-godišnji američki državljanin, biće u pritvoru do 30. avgusta. Sudski pretres nije bio najavljen, a celi slučaj protiv Gerškoviča...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.