Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija testirala interkontinentalne rakete - na svojoj teritoriji

MOSKVA -

Rusija je danas izvršila uspešne probe dve interkontinentalne rakete, sa dva kraja zemlje, lansirajući ih iz podzemnog bunkera i sa mora, pri čemu je svaka prevalila više od 6.000 kilometara u suprotnom pravcu, dok su vojno-vazduhoplovne snage lansirale četiri krsteće rakete.

Sa kosmodroma Pleseck, u Arhangelskoj oblasti, na severu Rusije, uspešno je lansirana interkontinentalna balistička raketa "Topolj", koja je u zadato vreme pogodila cilj na Kamčatki. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Predstavnik raketnih jedinica strateške namene Vadim Kovalj rekao je da je školsko-borbeni deo rakete je sa visokom preciznošću pogodio uslovni cilj na poligonu Kura, na poluostrvu Kamčatka.

"Cilj lansiranja je bila potvrda stabilnosti osnovnih letno-tehničkih karakteristika rakete te klase u periodu roka eksploatacije produžene do 24 godine i procena mogućnosti produženja roka korišćenja do 25 godina", objasnio je Kovalj.

Druga proba izvedena je iz akvatorije Ohotskog mora, odakle je lansirana dvostepena interkontinentalan raketa R-29R do poligona Čiža na severu zemlje.

Raketa je lansirana sa atomske podmornice Pacifičke flote "Sveti Georgije Pobedonosac", koja se nalazila pod vodom, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane za vojno-pomorsku flotu.

Lansiranje rakete, kako je dodao, bilo je potrebnno radi provere pouzdanosti pomorskih strateških nuklearnih snaga po planu borbene pripreme, objasnio je predstavnik i dodao da je uspešno lansiranje pokazalo visok stepen efikasnosti sistema borbenog upravljanja pomorskim strateškim nuklearnim snagama.

Treće lansiranje izvele su vojno-vazduhoplovne snage Rusije, a prema saopštenju Ministarstva odbrane, ono je bilo redovni deo planske borbene pripreme.

Posade avijacije dalekog dometa Vojno-vazduhoplovnih snaga poletele su na nosačima raketa Tu-160 i Tu-95 iz vazduhoplovne baze "Engels", u Saratovskoj oblasti.

Posade su obavile let dug 15 sati i uspešno lansirale četiri krstareće rakete po određenim ciljevima na poligonu Pemboj, u Republici Komi, a sve rakete su pogodile cilj.

Time je usešno završeno testiranje tzv. ruske "trijade"- sistema nuklearne odbrane sa kopna, mora i iz vazduha koji već decenijama čini okosnicu nacionalne bezbednosti zemlje.

Pre nekoliko meseci "Topolj" je imao još jednu uspešnu probu, sa poigona Kapustin Jar u Astrahanjskoj oblasti pogodio je oslovni cilj na poligonu Sari-Šargan u Kazahstanu.

Garancijski rok "Topolja" je isprva bio 10 godina, ali su probe pokazale da te rakete, koje su glavna udarna snaga raketnih jedinica strateške namene, mogu da služe duže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.