Rusija stavila poznatog pisca na spisak terorista i ekstremista

Izvor: B92, 19.Dec.2023, 00:45

Rusija stavila poznatog pisca na spisak terorista i ekstremista

Rusija je pisca Borisa Akunjina, kritičara Kremlja koji živi u egzilu od 2014. godine, stavila na listu "terorista i ekstremista".

Pisac gruzijskog porekla Grigorij Čartišvili, pravim imenom, dodat je na listu Rosfinmonitoringa, ruske službe finansijskog monitoringa, prenosi AFP.

"Teroristi su me proglasili teroristom," napisao je on na Fejsbuku.

Prošle nedelje je protiv njega otvorena istraga zbog diskreditacije vojske, rekao je danas Interfaksu izvor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upoznat sa slučajem.

Rođen u Gruziji 1956. godine, tada sovjetskoj republici, Akunjin je u Rusiji poznat po svojim istorijskim kriminalističkim romanima, posebno po uspešnoj sagi Avanture Erasta Fandorina o Šerloku Holmsu iz carske Rusije.

Napisao je i Istoriju ruske države, delo u devet tomova koje se bavi razvojem ruske države do revolucije 1917. Akunjin se 2014. godine izjasnio protiv aneksije Krima, nakon čega je otišao u egzil u London.

Kada je 24. februara 2022. počela ruska invazija na Ukrajinu, on je na Fejsbuku osudio izbijanje "apsurdnog rata".

"Ludilo je pobedilo," napisao je.

"Rusiju vodi mentalno poremećeni diktator, još gore, prati njegovu paranoju," dodao je on.

Osnovao je projekat Prava Rusija, koji podržava nekoliko istaknutih kulturnih ličnosti koje žive u egzilu i protive se napadu na Ukrajinu, a koji bi trebalo da pomogne ukrajinskim izbeglicama.

Njegove knjige su samo u Rusiji prodate u više od osamnaest miliona primeraka i prevedene su na trideset jezika.

Bio je nominovan za Smirnof-Bukerovu nagradu (2000), proglašen je za ruskog pisca godine, osvojio Antibukerovu nagradu 2000, a bio je finalista književne nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2018.

Brojni filmovi snimljeni su prema njegovim romanima i serijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.