Rusija se ne sukobljava sa Zapadom oko Kosova

Izvor: B92, 18.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se ne sukobljava sa Zapadom oko Kosova

U razgovoru za B92 ambasador Aleksejev rekao je da se Rusija zalaže za to da se u odlučivanju o konačnom statusu Kosova poštuje međunarodno pravo. On dodaje da u Moskvi smatraju da kosovski problem nije moguće posmatrati izolovano i da će rešenje krize u pokrajini biti presedan za rešavanje sličnih situaciju u drugim delovima sveta. No, bez obzira na nesuglasice koje postoje u Kontakt grupi i Savetu bezbednosti, nema velikih sukoba na relaciji Rusija - SAD, kako sugerišu pojedini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji.

B92: Koliko ste zaista u sukobu sa Zapadom?

Aleksejev: Želeo bih na početku da smanjim dramatičnost cele situacije. Ne radi se o ozbiljnim sukobima i teškoćama već o radu u okviru kontakt grupe. Postoje neki pojedinačni stavovi njenih članova kao i članica Sveta bezbednosti i to je apsolutno normalno. Ali mi nastavljamo da radimo da bismo došli do nekih rezultata. Taj posao mora da bude profesionalan i podrazumeva da ga rade ljudi koji poznaju situaciju i koji imaju iskustva u pronalaženju rešenja za ozbiljne međunarodne probleme. Meni se čini da postoji zajednički zadatak da se nađe takvo rešenje za kosovo koje će doprineti ne samo stabilnosti jugoistoka Erope, već celog kontinenta.

B92: Da li su ruski predstavnici 30. juna u Briselu predočili Kontakt grupi spisak svojih zahteva i zamerki, kako su objaivli neki mediji?

Aleksejev: Baš u to vreme bio sam u Moskvi i razgovarao sa ljudima koji su učestvovali u radu kontakt grupe. Mogu odgovorno da tvrdim da nikakav dokument nismo predali. U okviru Kontakt grupe mi razgovaramo o konkretnim pitanjima a ne o ličnostima.

B92: Rusija, međutim, ima zamerke na dosadasnji tok pregovora o Kosovu?

Aleksejev: Mogu da potvrdim da je naš stav da nezavisnost ne može biti razmatrana kao jedini mogući ishod. Mi mislimo da na pregovaračkom stolu moraju da se nađu svi mogući ishodi pregovora i da je pokušaj da se preuranjeno govori o rešenju kontraproduktivan. Mi, takođe, smatramo da nije korisno davati čvrst rok za završetak razgovora. Razgovori moraju da traju do trenutka dok se ne nađe kompromis i rešenje kojie će odgovarati obema stranama.

B92: Da li vlast u Beogradu zalaganje Rusije za postovanje Međunarodnog prava pogrešno tumači kao podrsku Srbiji u pregovorima o Kosovu?

Aleksejev: Zadatak ruske diplomatije nije da podržava jednu stranu. Rusija se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i rezolucije 1244. Naš stav je da kosovski slučaj treba posmatrati kao presedan za neka druga krizna žarišta. I u tome se naši stavovi podudaraju sa našim prijateljima u Beogradu. Dakle, u Rusiji vi imate saveznike u borbi za poštovanje međunarodnog prava, principa rešavanja kriza i obezbeđenje stabilnosti i razvoja jugoistočne evrope.

B92: Ali ta podrška ima i granice, zar ne?

Aleksejev: Pa teško je pitanje gde su granice. Ne bismo zaista želeli da situacija ide do granica i zato smatramo da rešenje treba da se nađe kroz razgovore i to takvo da odgovara i Beogradu i Prištini. Niko, verujem, nije za to da se ide do nivoa napetosti gde bi bile potrebne neke vanredne mere.

B92: Da li podržavate direktne pregovore između Beograda i Prištine?

Mi insistiramo na razgovorima. Da bi se našlo rešenje mi smatramo da su razgovori ne samo poželjnni nego i neophodni (...) Ideja o direktnim pregovorima između Beograda i Prištine uživa našu punu podršku. I više od toga: mi smatramo da samo rešenje koje će biti pronađeno u direktnom razgovoru može imati dugoročni karakter i može doprineti stabilnosti i razvoju regiona. Naravno, ti susreti na najvišem nivou moraju da budu dopunjeni susretima eksperata koji će razgovarati o konkretnim pitanjima koji nisu vezani za pitanje statusa.

B92: Hvala na razgovoru.

Aleksejev: Hvala vama

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.