Rusija pred vratima: Američki ambasador pozvao Berlin da ne štedi na odbrani

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2019, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pred vratima: Američki ambasador pozvao Berlin da ne štedi na odbrani

Berlin ne bi trebalo da štedi na odbrani jer je Rusija pred vratima, izjavio je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel.

Komentarošući cifru koju Nemci izdvajaju iz svog budžeta za potrebe NATO-a, Ričard Grenel je upitio kritiku i izrazio zabrinutost.

- Obaveze Nemačke za povećavanje troškova odbrane na 1,5 odsto (BDP-a) su nedovoljne. NATO zahteva dva odsto do 2024. godine - rekao je ambasador Grenel u intervjuu za "Velt am zontag", nekoliko dana pre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

- Amerika jednostavno podseća svog dobrog saveznika Nemačku da sada nije vreme za slabljenje ili podrivanje NATO-a. Rusija je pred vratima, svima bi trebalo da bude jasno da NATO treba da ojača - dodao je ambasador.

Grenel je istakao da "Nemačka još uvek nije predstavila ubedljiv plan koji bi obezbedio put do cilja do dva odsto". On je dodao da "shvata da Nemci radije troše svoj poreski novac kod kuće, a ne za povećavanje vojnog budžeta".

Ambasador je istovremeno opovrgao glasine da bi Sjedinjene Američke Države mogle da se povuku iz NATO-a: "Sjedinjene Američke Države su u potpunosti posvećene NATO-u".

Zemlje NATO-a su zbog neslaganja sa Rusijom oko Ukrajine najavile niz mera za proširenje vojnih aktivnosti u Evropi, uključujući jačanje snaga za brzo reagovanje, rast američkog kontingenta, značajno proširenje programa vojnih vežbi i patroliranja, kao i povećanje odbrambenih troškova. Rusija smatra da je ovo neviđeno proširivanje aktivnosti NATO-a u blizini njenih granica. Moskva je više puta izjavljivala da Rusija nikome ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne za njene interese.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SAD: Berlin ne treba da štedi na odbrani jer je Rusija pred vratima

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2019, 12:33

Berlin ne bi trebalo da štedi na odbrani jer je Rusija pred vratima, izjavio je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel. . „Obaveze Nemačke za povećavanje troškova odbrane na 1,5 odsto (BDP-a) su nedovoljne. NATO zahteva dva odsto do 2024. godine“, rekao je ambasador Grenel u intervjuu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.