Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija potvrdila: Zelenović uhapšen

Moskva -- Rusija je potvrdila hapšenje bosanskog Srbina Dragana Zelenovića, koji je pred Haškim sudom optužen za ratne zločine u Foči.

Zelenović je uhapšen još 25. avgusta, u zapadnosibirskom centru naftne industrije Hanti-Mansijsko. Interfaks navodi da je Zelenović više godina živeo u tom gradu sa krivotvorenim ispravama pod lažnim imenom Branislav Petrović, zarađujući za život kao građevinski radnik. Isti izvor je dodao da ruska policija sada čeka da od BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili Haškog tribunala dobije zahtev za Zelenovićevo izručenje.

Tužilaštvo ruskog okruga Hanti-Mansijsko u zapadnom Sibiru već je uputilo ruskom državnom tužilaštvu dokumenta neophodna za esktradiciju haškog optuženika Dragana Zelenovića, a taj dokument danas je potpisao glavni tužilac tog okruga, javlja RIA Novosti, a prenosi Beta.

Prema rečima ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Rasima Ljajića, Zelenović nije državljanin Srbije, tako da po tom osnovu ne može biti traženo njegovo izručenje Srbiji i Crnoj Gori.

Inače, pred Haškim tribunalom, Zelenović je sa Gojkom Jankovićem i Radovanom Stankovićem optužen na osnovu individualne odgovornosti za mučenje i silovanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva u Foči 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.