Rusija nudi Srbiji da uđe u novi sistem bezbednosti

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija nudi Srbiji da uđe u novi sistem bezbednosti

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev proveo je juče jedan sat u razgovoru u četiri oka sa Borisom Tadićem, predsednikom Srbije. Ključne teme razgovora dva državnika, kako saznaje „Blic”, bile su ruski kredit od milijardu dolara Srbiji, gasni sporazum i sistem nove evropske bezbednosti u kojem Srbija, kako je Medvedev rekao, ima važnu ulogu.

- Kada je reč o novoj bezbednosnoj arhitekturi, Medvedev lobira da se napravi novi koncept još od sukoba u Kavkazu. Odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije na to bio je da je spremna da učestvuje u razgovorima o toj ideji, ali da je za takav potez potrebna saglasnost svih – kaže za „Blic" izvor upućen u razgovor dvojice državnika.

Dvojica predsednika su se dogovorila o kreditu Rusije vrednom milijardu dolara:

- Medvedev je naveo da će kredit biti povoljniji od onog koji nudi MMF. Dogovoreno je da 200 miliona dolara ode u budžet, dok bi od ostalih 800 miliona evra skoro sav novac bio upotrebljen za investicije u srpsku železnicu. Ostalo je da se predstavnici ruske i srpske železnice dogovore o načinu raspodele sredstava i projektima – kaže naš izvor iz vrha srpske vlasti.

Tadić je uspeo i da sa Medvedevim napravi dogovor o isporukama gasa po povoljnijem režimu za strateški važna preduzeća u Srbiji.

- Zbog toga je direktor „Gasproma" Aleksej Miler ostao u Beogradu kako bi sa Dušanom Bajatovićem, direktorom „Srbijagasa" napravio listu preduzeća od strateškog znaja i dogovorio povlašćene cene za isporuke gasa za predstojeću zimu – kaže naš sagovornik iz vrha srpskih vlasti.

Medvedev je novinarima u Palati federacije rekao samo da je uloga Srbije u tom sistemu značajna i naveo da „ne očekuje da će sve zemlje Evrope ući u NATO”. Međutim, nešto više na temu „nove evropske bezbednosti” rekao je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.

„Vi ste se hrabro borili protiv fašizma. Druge zemlje su se odlučile na kolaboraciju i pomogle Nemačkoj. Treba otvoreno reći da je odgovornost tih političkih režima takođe očigledna. Da nije bilo podrške, istorija bi bila drugačija. To mora da se pamti, posebno moraju da pamte oni koji bi da prekrajaju istoriju prema sebi zbog svojih koristi i interesa”, naveo je on i dodao da je „njima potrebna teza o podjednakoj odgovornosti Hitlera i SSSR za početak rata”.

„Lekcije iz prošlosti treba da nas uče da ne ponavljamo greške, ne da pravimo izmišljene razloge zašto bismo činili nešto novo i destruktivno, nego da bismo se suprotstavili ogromnim pretnjama koje stoje pred celim evropskim kontinentom”, rekao je Medvedev.

„Zato je pred nama da stvorimo novi sistem evropske bezbednosti koji nije protiv njega, nego koji će biti nezavisan od ekonomije. Mi nudimo nove obaveze na bazi međunarodnih principa koje svi delimo između sebe. To nalaže da se ne možeš baviti pitanjima bezbednosti, a na štetu drugih. To je lekcija i Drugog svetskog rata i tužnih događaja devedesetih”, poručio je predsednik Rusije i dodao da „tu ima u vidu i balkansku krizu i gruzijsku agresiju na Kavkazu”.

Medvedev je u svom govoru u Palati „Srbija” istakao i da su Rusija i Srbija sada na dobrom putu, a da ih projekti koji se rade dodatno povezuju.

- Sada smo na pravom putu i ovi projekti pokazuju istorijsku vezu Srbije i Rusije. Modernizacija NIS-a, učešće u izgradnji gasovoda „Južni tok”, podzemni rezervoar u Banatskom Dvoru, sve su to veliki projekti od kojih zavisi energetska bezbednost Evrope, na čemu mi aktivno radimo - rekao je Medvedev i naglasio da Rusija podržava i odluku Srbije o evropskim integracijama.

Dmitrij Medvedev i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da bilateralni odnosi Srbije i Rusije idu godinama uzlaznom linijom i postoji razumevanje u svim oblastima u kojima danas deluju dve države.

- Naišli smo na pozitivan odgovor predsednika Rusije i ruske vlade u vezi sa našim zahtevom za kreditnu podršku Srbiji, ali istovremeno zajednički učestvujemo u projektu „Južni tok” - rekao je Tadić posle sastanka sa Medvedevom, koji je prema njegovim rečima imao istorijski značaj.

Posetu ruskog predsednika pratilo je više od 550 ruskih, srpskih novinara i novinara iz regiona. Na ulicama je bilo oko 6.000 pripadnika policije, kako je juče „Blicu” rekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On je dodao da je u bezbednosnom smislu poseta prošla bez problema.

Na ručku u Predsedništvu Srbije su, pored Tadića i Medvedeva, bili premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Jovan Krkobabić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministarka za NIP Verica Kalanović, ministar energetike Petar Škundrić, direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović, Miodrag Babić, predsednik „Hemofarma”, direktor NIS Kiril Kravčenko, Branislav Grujić, predsednik „PSP Farmana”, Zoran Drakulić, direktor „Ist pointa”, Miroslav Mišković, vlasnik „Delte”, Milan Marković, direktor srpske železnice, Srđan Dimitrijević, direktor fabrike „Goša”, Nikola Pavičić, direktor „Sintelona”, i Vladan Pirivatrić, generalni direktor „Energoprojekta”.

Zoran Drakulić, vlasnik „Ist pointa” koji je bio gost na ovom ručku, kaže za „Blic” da je više nego zadovoljan.

- Jasno je da nas očekuje puno interesantnih i velikih aranžmana kao što su recimo velika ulaganja u „Železnice” - kaže Drakulić.

Nikola Pavičić otkriva za „Blic” da je Miler nagovestio više nego dobru stvar.

- Rekao je da će kapacitet „Južnog toka” biti najverovatnije onoliki koliko mi želimo što samo po sebi znači velika ulaganja - kaže Pavičić. On je dodao da u ličnom kontaktu predsednik Rusije odaje utisak vrlo ozbiljnog i simpatičnog čoveka koji razmišlja globalno.

Ruski predlog evropskog sistema bezbednosti

Novi evropski bezbednosni koncept, a koji je ruski predsednik Dmitrij Medvedev ponudio juče i u Beogradu, u suštini je predlog po kome nijedna država ili organizacija poput Nato ne bi trebalo da ima isključivo pravo da održava mir i stabilnost u Evropi i šire. Ruski predlog se sastoji se iz četiri osnovna dela.

Ovaj koncept, prema dostupnim informacijama, mogao bi da podrazumeva i formiranje zajedničkog raketnog odbrambenog sistema na kontinentu i to je odredba iz četvrtog dela ruskog predloga koji se bavi merama protiv svih oblika pretnji zajedničkoj bezbednosti, kao što su terorizam, organizovani kriminal i slično. Prvi deo obavezujućeg sporazuma o zajedničkoj bezbednosti posvećen je osnovnim principima međudržavnih odnosa. I prema zamisli Moskve, bavio bi se primenom i poštovanjem pitanja kao što su teritorijalni integritet i suverenitet država. Drugi deo je da nijedna država niti organizacija ne sme imati ekskluzivno pravo na bezbednost. Treći deo su pravila za miroljubivo rešavanje kriza, u koji bi trebalo da se ugrade mehanizmi koji bi bili u saglasnosti sa Poveljom UN. Četvrti deo dokumenta su mere protiv svih oblika pretnji zajedničkoj bezbednosti.

Ž. J.

Zabranjivan prolaz i Hitnoj pomoći

Sve glavne saobraćajnice u Beogradu, kroz koje je prolazila kolona automobila sa ruskim i srpskim predsednikom, bile su periodično zatvarane za saobraćaj, a na ulicama su se videle samo kolone policajaca. Neposredno pre dolaska Medvedeva na pojedine lokacije, tuda nisu mogla da prođu ni vozila Hitne pomoći i vatrogasaca. Okupljenim građanima u Ruzveltovoj ulici, koji su došli da pozdrave Medvedeva prilikom posete Spomeniku oslobodiocima Beograda, bilo je zabranjeno da gledaju prema vrhovima zgrada i da stavljaju ruke u jakne.

B. V. - A. V.

Pokloni za Medvedeva

Predsednik Srbije poklonio je ruskom kolegi ogledalo sa motivima srpske ornamentike. Ram ogledala ima motive sa zastavicama „Izbornika” Vladislava Gramatika iz 1459. Ram rađen od lipovog drveta, ručni je rad

Marije Jovanović. Tadić je Medvedevu dao i knjigu „Moskva-Srbija, Beograd-Rusija”.

Potpisani sporazumi

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su sedam međudržavnih sporazuma o saradnji, među kojima su dva gasna ugovora.

-Sporazum o saradnji u vanrednim situacijama (Ivica Dačić i Sergej Šojgu)

-Sporazum o saradnji u oblasti unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Sergej Lavrov)

-Sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike od 2009. do 2011. godine (Vuk Jeremić i Sergej Lavrov)

-Sporazum o parlamentarnoj saradnji (Slavica Đukić-Dejanović i Aleksandar Babakov)

-Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije (Vesna Arsić i gubernator Aleksandar Mihajlov)

-Ugovor o gasovodu „Južni tok” i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa „Banatski dvor” (Dušan Bajatović i Aleksej Miler)

Za visokog gosta ruske pesme na RTS

Prvi program RTS juče je dobrim delom bio posvećen poseti Medvedeva, a u pauzama između direktnih uključenja emitovane su ruske pesme i jugoslovensko-ruski film „Provereno nema mina”. „Prvi program RTS nije bio isključivo posvećen poseti Medvedeva. Imali smo redovan program i samo smo se uključivali u najvažnije tačke posete ruskog predsednika. Na ovom dosta složenom projektu je bilo angažovano oko 150 ljudi i najbolja digitalna tehnika koju RTS ima. Posetu Medvedeva smo pokrivali sa 25 do 30 kamera, Rusi su imali 50 kamera”, kaže za „Blic” Aleksandar Tijanić, direktor RTS. „Ne sećam se kada je predsednik jedne velike zemlje dolazio u Srbiju i zato smo odlučili da na ovaj način pratimo posetu Medvedeva. Isto ćemo uraditi ako u Srbiju budu dolazili predsednik Amerike ili engleska kraljica. Što se tiče ruskih pesama koje smo puštali - domaćinski je red da gostu, između 200 naših, otpevamo bar pet pesama na njegovom maternjem jeziku”, zaključio je Tijanić.

A. N.

NIS dobio kredit od 100 miliona dolara

Naftna industrija Srbije i „Moskovska banka” iz Rusije potpisale su juče u Beogradu ugovor o kreditu od 100 miliona dolara. Novac će biti za finansiranje tekućih aktivnosti NIS. Rok otplate je dve godine uz mogućnost produženja za još jednu godinu.

Čeda džentlmen

U Domu Narodne skupštine ruski predsednik sedeo je na mestu inače rezervisanom za poslanike LDP. Iako se spekulisalo da LDP neće odustati od mesta koja su u samom centru sale, Čedomir Jovanović je ustupio mesto uvaženim gostima, za razliku od pripadnika opozicije koji su se gurali da sede u prvom redu, iako inače sede na drugim mestima.

Jedinstvo

Na svečanoj akademiji u Sava centru u prvom redu mogla se videti nesvakidašnja slika. Iako ne jedan pored drugog, ali u istom, redu sedeli su Karađorđevići, mitropolit Amfilohije i predstavnici SUBNOR, Vuk Drašković i predstavnici SPS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.