Rusija, novi obračun sa korupcijom

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, novi obračun sa korupcijom

Državni službenici u Rusiji neće moći da imaju račun u inostranstvu. One koji se nisu odrekli funkcije ili imovine u inostranstvu čeka smena. Ideja zakona je da se među zvaničnicima i vladinim službenicima spreči korupcija i pranje novca.

U Rusiji je stupio na snagu zakon koji državnim zvaničnicima, poslanicima i članovima njihovih porodica zabranjuje posedovanje imovine i računa u inostranstvu. Ko se do sada nije dobrovoljno odrekao funkcije ili imovine u inostranstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće smenjen.

Račun u inostranstvu ili fotelja - prava je dilema za ruske poslanike, ministre, funkcionere federalnih organa i centralne banke i druge zvaničnike. Imali su tri meseca da se odluče.

Popularno nazvan zakon o nacionalizaciji elite zahteva veću transparentnost imovine i zarada. Inače, na ruskom Forbsovom spisku najbogatijih je tridesetak činovnika, poslanika, senatora, i jedan ministar.

Predstavnik Ruske Federacije Mihail Barševski kaže da je ideja zakona da se među zvaničnicima i vladinim službenicima spreči korupcija i pranje novca.

Za sada je samo zamenik ministra informisanja Denis Sverdlov, čija supruga ima bankovni račun u inostranstvu, objavio da napušta vladu.

Kada je reč o Savetu federacije, svi senatori koji nisu želeli da se odreknu imovine van granica već su napustili fotelje. Među njima je i bivši predsednik parlamenta Čukotke, Roman Abramovič. Ima i drugačijih primera.

Šef agencije Rosnano Anatolij Čubajs odlučio je da proda sve akcije stranih kompanija, a novac prebaci u ruske banke, sve u skladu sa politikom većeg investiranja u rusku ekonomiju.

"Ljudi koji se bore samo za svoju dobrobit na Zapadu predstavljaju pretnju za državu", kaže Kiril Kabanov iz Komiteta za borbu protiv korupcije.

Najveći problem u realizaciji zakona je otkrivanje i praćenje stranih računa, a teško je izračunati i koliko je tačno funkcionera njim obuhvaćeno. U Kremlju su svesni da postoje rupe u zakonu koje će nekim činovnicima ipak omogućiti da izbegnu odgovornost, pa najavljuju rigoroznije kontrole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.