Rusija mora da okonča okupaciju Krima

Izvor: B92, 27.Feb.2020, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija mora da okonča okupaciju Krima"

Amerika nije i nikada neće priznati ruski suverenitet nad Krimom i zato pozivamo Rusiju da okonča okupaciju nad tim poluostrvom, poručuje Pompeo.

"Kao što se naglašava u našoj 'Krimskoj deklaraciji' usvojenoj u julu 2018. godine, Vašington ne priznaje i nikada neće priznati ruske pretenzije na suverenitet nad ovim poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima", izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Prethodno je američki predsednik Donald >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tramp na još godinu dana produžio sankcije Rusiji, uvedene zbog situacije na Krimu u martu 2014. godine.

Po njegovim rečima, delovanje i politika Rusije, uključujući aneksiju Krima i primenu vojne sile u Ukrajini, i dalje predstavljaju neobičnu i ekstremnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD.

Sputnjik podseća i da se Krim ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.