Rusija kriva što Varšava nije dobila nemačke milijarde

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija kriva što Varšava nije dobila nemačke milijarde"

Varšava -- Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak optužio je Rusiju da zbog nje njegova država nije dobila posleratnu reparaciju od Nemačke.

Blaščak je to izjavio na poljskoj nacionalnoj televiziji, prenosi "Sputnjik".

"Ta kompenzacija nije dobijena nakon Drugog svetskog rata, jer se Poljska nalazila pod dominacijom Rusije i zbog toga je Rusija donela takvu odluku. Poljska nije bila suverena u donošenju te odluke", rekao je Blaščak.

Tema reparacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se razmatra u Poljskoj od jula prošle godine, kada je lider partije „Zakon i pravda“ Jaroslav Kačinski izjavio da država nikad nije odustajala od nemačke kompenzacije.

Bivši ministar odbrane Antonij Mačarevič je saopštio poljskoj televiziji da sa pravne tačke gledišta Varšava ima sve osnove da zahteva od Berlina reparaciju. Grupa koja je računala sumu odštete u poljskom Parlamentu je došla da cifre od skoro hiljadu milijardi dolara.

U Vladi Nemačke su više puta saopštili da ne vide razlog za bilo kakve isplate, jer je Poljska 1953. godine zvanično odustala od reparacija.

Varšava smatra da je sporazum iz 1953. godine bio potpisan pod pritiskom SSSR i da se ticao samo sada već nepostojećih država, Nemačke demokratske republike i Poljske narodne republike, koja, po mišljenju domaćih analitičara, i nije bila suverena država.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.