Rusija ima zahtev za Britaniju: Dostavite podatke

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 08:15

Rusija ima zahtev za Britaniju: Dostavite podatke

London -- Vlasti Velike Britanije nastavljaju da kriju informacije o ruskim državljanima Sergeju i Juliji Skripalj, čija sudbina do danas nije poznata.

To se navodi u saopštenju ruske ambasade u Londonu.

"Još uvek nema vesti o dvoje ruskih državljana - Sergeju i Juliji Skripalj. Prošlo je više od pet godina od poslednjeg pojavljivanja Julije u javnosti. Njena kratka unapred snimljena poruka 2018. godine, očigledno prevedena sa engleskog, pokreće mnoga pitanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila je ambasada, prenosi TASS.

Kako se dodaje, ruski državljani nisu zaboravljeni.

"Posle pet godina, nastavljamo da zahtevamo od britanskih vlasti da nam dozvole da se uverimo da su bezbedni i zdravi. London snosi punu odgovornost za njihovo dobro", navodi se u saopštenju.

Prema britanskoj verziji incidenta sa porodicom Skripalj, 4. marta 2018. bivši pukovnik Ruske obaveštajne službe (GRU) Sergej Skripalj, osuđen u Rusiji za špijunažu za Britaniju i njegova ćerka Julija bili su izloženi nervnom agensu Novičok u Solsberiju. London je tvrdio da je supstanca razvijena u Rusiji i optužio Moskvu da je umešana u incident. Rusija je kategorički odbacila sve spekulacije u vezi sa tim. Stručnjaci britanske laboratorije u Porton Daunu nisu uspeli da utvrde poreklo supstance kojom su Skripaljovi navodno otrovani.

Dana 5. septembra 2018. tadašnja britanska premijerka Tereza ​​Mej obavestila je parlament o nalazima istrage. Ona je rekla da su dvoje Rusa sa pasošima izdatim na imena Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova osumnjičeni za pokušaj ubistva Skripalja. Britanske obaveštajne službe oboje smatraju "agentima GRU".

Obojica su pristali da daju intervju za televiziju RT, u kojem su negirali ove optužbe. Kasnije je Skotland Jard saopštio da je još jedan čovek, Denis Sergejev, navodno "agent GRU", takođe optužen u slučaju Skripalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruska ambasada zahteva od Britanije da dostavi podatke o porodici Skripalj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2023

Vlasti Velike Britanije nastavljaju da kriju informacije o ruskim državljanima Sergeju i Juliji Skripalj, čija sudbina do danas nije poznata, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Londonu. 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.