Rusija i Ukrajina sutra pred sudom

Izvor: B92, 17.Sep.2023, 23:35

Rusija i Ukrajina sutra pred sudom

Rusija i Ukrajina sučeliće se sutra pred Međunarodnim sudom pravde.

Oni će se tamo naći u predmetu koji se zasniva na tvrdnjama Moskve da je invazija na Ukrajinu pokrenuta da bi sprečila genocid.

Ukrajina je slučaj iznela pred najvišem sudu Ujedinjenih nacija samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije 24. februara prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija krši međunarodno pravo pravdajući invaziju tvrdnjom da je tako sprečen genocid na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine, prenosi Rojters.

Ruski zvaničnici i dalje optužuju Ukrajinu da je počinila genocid.

Rusija želi da slučaj bude odbačen i protivi se nadležnosti Međunarodnog suda pravde.

Saslušanja, koja će trajati do 27. septembra, neće se baviti samim slučajem, već će biti fokusirana na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva navodi da Ukrajina koristi ovaj slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o celokupnoj zakonitosti vojne akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.