Rusija i Ukrajina: Visoka cena rata za elitni ruski puk

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 07:28

Rusija i Ukrajina: Visoka cena rata za elitni ruski puk

Šta se desilo sa elitnim ruskim 331. pukom?

Kostroma nije loše odredište ako želite pođete u potragu za posledicama koje je rat u Ukrajini ostavio po Rusiju. Jer ovaj grad je dom proslavljenog puka koji nosi njegovo ime i nalazio se na čelu svih važnih bitaka u kampanji Kremlja protiv susedne zemlje.

Trista trideset prvi gardijski padobranski puk, često zvani i Kostromski desantni puk, postao je predmet istrage BBC-ja ubrzo posle početka invazije u februaru prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Istraga je otkrila cenu koju su platili puk i njegova lokalna zajednica.

Potvrdili smo 39 smrtnih slučajeva do aprila prošle godine, 62 do kraja jula, a sada je ta brojka dostigla 94.

Ali na društvenim mrežama smo otkrili savremenije manifestacije ovog obeležavanja, pa čak i ljude koji traže osvetu.

Prikazani su vojnici kako drže granate sa ispisanim porukama bivših Reunovljevih školskih drugova i, pretpostavlja se, njegove porodice.

Primećen je još jedan trend u ruskim garnizonskim gradovima, gde supruge i majke objavljuju svoje slike sa uniformom odsutnog vojnika.

Jedna uplakana majka poginulog padobranca iz 331. puka priseća se Velikog patriotskog rata i dodaje: "Nadam se da će se o našim momcima ispredati priče."

Oni koji dovode žrtvu u pitanje obično nailaze na brzu osudu.

"Ukrajina nije moja Majka zemlja, naši momci umiru uzalud", napisala je jedna osoba nedavno na Vkontakte stranici Kostrome.

Druga je brzo odgovorila: "To je glupo mišljenje. Nema smisla pisati takve stvari ovde."

Na osnovu izveštavanja o aktivnostima guvernera Sitnikova očigledno je da vlasti pokušavaju da utišaju nezadovoljstvo zbog poginulih i ranjenih.

Nije jasno koliko podrške rat ima u široj ruskoj javnosti, ali snimak koji smo videli sugeriše da postoji velika solidarnost među vojnim porodicama u Kostromi.

Pad 331. puka može se podjednako izmeriti po gubicima mašinerije baš kao i ljudstva - posebno borbenih vozila desantne pešadije, poznatih po ruskim inicijalima BMD -izgubljenih u bitkama za bitkom.

Isprva, dok je 331. puk bio deo Desantnih snaga koje su napredovale ka Kijevu, imali smo problem da identifikujemo njegova vozila na snimcima borbi.

Naslikano "V" služilo je za razlikovanje jedinica od raznih drugih jedinica među tim snagama, a obrnuti trougao sa "3" u sredini koristio je još jedan drugi puk sem 331.

Kako su se borbe nastavljale, vojnici iz 331. puka dodali su još jednu ad hok oznaku na slovo "V" na stranama njihovih vozila - uzvičnik nacrtan pored samog slova.

Učinili su to možda upravo da bi njihovi komandiri mogli da razlikuju njihova oklopna vozila od drugih pukova.

Na kraju smo uspeli da prepoznamo pojedinačne BMD-ove iz 331. puka kako se utovaruju na vagone vozova u martu 2022. godine, posle njihovog povlačenja iz Ukrajine.

Potom su se ponovo pojavili u Donbasu tokom borbi prošlog leta.

Analitičari javno dostupnih informacija takođe su prepoznali najmanje 25 uništenih BMD-a obeleženih na ovaj način, pročešljavši ukrajinske vojne naloge na društvenim mrežama.

Kao i u slučaju poginulih vojnika, ovi vidni gubici ne predstavljaju ukupan broj, budući da su mnogi drugi BMD-ovi Kostromskog puka verovatno izgubljeni van vidokruga ukrajinskih trupa.

Izveštaj emitovan u februaru 2023. godine na ruskoj državnoj mreži NTV prikazuje "oklopnu grupu" 331. puka u akciju u Lugansku.

Ali čini se da to samo potvrđuje utisak koji smo stekli iz drugih izvora da je puk preživeo isključivo u obliku malih odreda sposobnih za predvođenje određenih misija.

Na osnovu simbola zabeleženih na kameri zaključuje se da se ovaj element sastoji od svega tri oklopna vozila tipa BMD.

I tako se dugi rat ovog puka nastavlja.

O širim posledicama rata na ukrajinsku populaciju zaključićete vrlo malo iz ruskih medija, niti tu ima otvorenog izveštavanja o optužbama za ratne zločine.

Trista trideset prvi puk optužen je za masakriranje stotine ukrajinskih vojnika tokom borbi 2014. godine.

Za mnoge Ukrajince, najnoviji ruski gubici možda ne izgledaju kao ništa više od padobranaca koji su dobili ono što zaslužuju.

Za to vreme, na groblju u Kostromi ima mnogo dokaza o ceni neuspeha ruske invazije.

Sa njima je sahranjena i reputacija puka kao "najboljeg među najboljima" i njegov san o lakoj pobedi.

Dodatno istraživanje: Marija Jevstafjeva i Luiz Haris-Vajt

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Visoka cena rata za elitni ruski puk

Izvor: Danas, 11.Apr.2023

Kostroma nije loše odredište ako želite pođete u potragu za posledicama koje je rat u Ukrajini ostavio po Rusiju. Jer ovaj grad je dom proslavljenog puka koji nosi njegovo ime i nalazio se na čelu svih važnih bitaka u kampanji Kremlja protiv susedne zemlje. Trista trideset prvi gardijski padobranski...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.