Rusija i Ukrajina: Gde je general Surovikin i da li je zaista znao za Vagnerov plan pobune

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 12:39

Rusija i Ukrajina: Gde je general Surovikin i da li je zaista znao za Vagnerov plan pobune

Dok su se u pojedinim ruskim izvorima pojavile glasine o navodnom hapšenju Surovikina, drugi tvrde da on redovno izvršava zadatke u vojnoj komandi.

Pre šest godina, ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je orden generalu Sergeju Surovikinu za službu u Siriji, a u oktobru prošle godine upravo je njega imenovao za novog vojnog komandanta ruskih snaga koje ratuju u Ukrajini.

Surovikin je bio na tom mestu tek nekoliko meseci, da bi Putin izvršio rokadu, postavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Valerija Gerasimova na mesto načelnika Generalštaba ruske vojske, a Surovokina spustio stepenicu niže - na mesto zamenika komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

Devet meseci kasnije, Surovikin, kome su mnogi u Kremlju, posebno tvrdo krilo, odavali priznanja za razne akcije u Ukrajini, kao da je nestao iz javnosti posle neuspele pobune Jevgenija Prigožina i pripadnika njegove privatne vojne kompanije u Rusiji - što je pratio ceo svet.

BBC ruski servis navodi da je odsustvo Surovikina, koji je na dan pobune poslao jasnu poruku Prigožinu i njegovim podređenima da odustanu od pobune, izazvalo razne glasine da je navodno uhapšen.

O tome nema nikakvih zvaničnih informacija, međutim, "vojni dopisnici" u četvrtak pišu da general nastavlja da izvršava zadatke u Ukrajini.

Dok su državni kanali prenosili slike Vladimira Putina kako pozdravlja masu u Dagestanu u sredu uveče - nešto što nije uradio barem od početka pandemije korona virusa - mnoge je zanimala još jedna posledica pobune Jevgenija Prigožina - pitaju se gde je general Surovikin?

Ratni blogeri su u sredu pokrenuli glasine da je zamenik komandanta ruske grupe trupa u Ukrajini uhapšen i da se nalazi u istražnom zatvoru Lefortovo u Moskvi.

Navodno zbog podrške Prigožinovoj pobuni.

Bloger Vladimir Romanov napisao je na Telegram kanalu da je Surovikin "odveden" u Lefortovo.

Kasnije je pojasnio da je general navodno "odveden" u nedelju, odnosno kada je pobunjeni Vagner napustio Rostov na Donu i vratio se u svoje kasarne.

Još ranije, kanal Ribar na Telegramu je preneo: "Surovikin nije viđen od subote - ne zna se sa sigurnošću gde se nalazi. Postoji verzija da je 'General Armagedon' (kako glasi nadimak Surovikina u ruskim krugovima) na ispitivanju."

Tokom večeri, pozivajući se na kanale na Telegramu, ali i na "dva izvora bliska aparatu Ministarstva odbrane", Moskov tajms je objavio vest o navodnom hapšenju generala.

Jedan od sagovornika ovog medija čak je sugerisao čime bi mogle da budu povezane tvrdnje protiv Surovikina.

"Očigledno je izabrao stranu [Prigožina tokom pobune] i oni su ga ščepali za ja**", kaže taj neimenovani sagovornik Moskov tajmsa.

Na pitanje gde je general sada, izvor je odgovorio: "Ovu informaciju ne komentarišemo čak ni u našim internim kanalima".

Aleksej Venediktov, bivši glavni urednik radija Eho Moskve, kojeg su ruske vlasti proglasile za "stranog agenta", na talasu glasina podelio je saznanje: "Surovikin nije bio u kontaktu sa porodicom već tri dana. Ni njegovi čuvari ne odgovaraju. Ja imam takve informacije."

Kasnije u četvrtak, Venediktov je na Telegram kanalu napisao da se Surovikin "ne nalazi" u Lefortovu.

"Boris Rožin (ima više od 864.000 pretplatnika) u četvrtak je na Telegram kanalu rekao da su 'mnogi izvori demantovali jučerašnje priče o hapšenju generala Surovikina'".

"Surovikin nastavlja da služi i ispunjava zadatke u ruskoj komandi tokom Specijalne vojne operacije (kako Kremlj naziva rat u Ukrajini)", kaže Rožin.

Sergej Surovikin, visokorangirani ruski general za kog se zna da je u dobrim odnosima sa Prigožinom, nije viđen otkako je objavio snimak u rano jutro kada je pobuna počela - subota, 24. juna.

Od ztada su i ministar odbrane Sergej Šojgu i Viktor Zolotov, koji je na čelu Nacionalne garde, učestvovali u javnim događajima posle pobune.

A Surovikina nije bilo.

Fajnenšel tajms je Surovikina opisao kao vezu Prigožina i Ministarstva odbrane, koje je blisko sarađivalo sa Vagnerovim vojnim kontingentom koji se borio na istoku Ukrajine.

Što se samog Prigožina tiče, iako je žestoko kritikovao vojni vrh, pre svega Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, prema Surovikinu je imao dobar odnos i samo reči hvale.

U subotu uveče, kada je Prigožin najavio pohod Vagnera na Moskvu, a sam otišao u Rostov na Donu sa delom plaćenika, Surovikin je snimio video-poruku pobunjenicima.

Govorio je o bliskoj vezi sa Vagnerovcima i pozvao ih da obustave akciju.

"Apelujem na rukovodstvo, komandante i borce Vagnera. Zajedno smo se borili, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici.

"Pozivam vas da prestanete, neprijatelj samo čeka pogoršanje političke situacije u našoj zemlji. Ne smete da mu idete na ruku.

"Pre nego što bude prekasno, potrebno je da se povinujete volji i naređenju većinski izabranog predsednika Ruske Federacije", rekao je general u snimku.

Istovremeno, Surovikin je tvrdio da je delovao po naređenju ruskog Ministarstva odbrane i da je "stigao sa prve linije fronta" - nije precizirao odakle tačno.

"Trčali su kao idioti pokušavajući da ubede [Prigožina] da prestane. Sada se prema njima postupa kao da su potencijalni izdajnici", kaže izvor Fajnenšel tajmsa.

Pozivajući se na američke obaveštajne službe, Njujork tajms je u sredu objavio da bi veza generala i Vagnera mogla biti još bliža - Surovikin je navodno unapred bio upoznat sa planovima za pobunu i nije mogao ništa da uradi.

Američki zvaničnici, obavešteni od američkih obaveštajnih službi, rekli su da ne samo u Moskvi, već i u Vašingtonu pokušavaju da otkriju da li je general Surovikin pomogao u planiranju Prigožinovih akcija.

Iako je izgledalo da je Surovikin imao razumevanja sa Prigožinovim planovima, američke vlasti nisu sigurne da li je preduzeo bilo kakve korake da podrži pobunu, rekao je izvor Fajnenšel tajmsa.

Sagovornici Njujork tajmsa uvereni su da šef Vagnera ne bi započeo u pobunu da nije verovao da će mu u pomoć priteći i drugi ljudi na vlasti.

Verziju Njujork tajmsa da je Surovikin znao za pripremu pobune, Kremlj je vrlo kratko komentarisao.

"Sada će biti mnogo raznih spekulacija, tračeva i glasina oko ovih događaja [u vezi sa pobunom]. Mislim da je ovo jedan takav primer", rekao je Dmitrij Peskov, Putinov sekretar za štampu, novinarima u sredu.

Pogledajte video:

Surovikin je ugledni vojni vođa koji je pomogao u jačanju odbrane duž linija fronta posle ukrajinske kontraofanzive prošle godine, pisao je dan ranije Njujork tajms.

Do januara je bio komandant združene grupe trupa u Ukrajini, ustupivši mesto načelniku ruskog Generalštaba Valeriju Gerasimovu i postavši zamenik komandanta.

Prozvan General Armagedon zbog taktike bombardovanja dok je predvodio ruske snage u Siriji, Surovikin je bio miljenik proratnih blogera, navodi Fajnenšel tajms.

Ali pobuna je, možda, uzdrmala njegov status.

"U razdoru između [ministra odbrane Sergeja] Šojgua i Gerasimova [s jedne strane] i Surovikina, koji je saradnju sa Vagnerom smatrao prihvatljivom, Putin je stao na njegovu stranu", tvrdi politički analitičar Tatjana Stanovaja.

"Ali kasnije se vaga okrenula u korist Šojgua i Gerasimova".

Prema Stanovoj, čini se da je iz pobune kao pobednik izašao Šojgu, koji je očigledno uspeo da neutrališe Vagner i ubedi Putina da svu vojnu vlast preda Ministarstvu odbrane.

"Kakva god bila prava uloga Surovikina, Šojgu može da bude u iskušenju da ga prikaže kao zaverenika.

"Simpatizere je vrlo lako pretvoriti u zaverenike", rekla je ona.

Pogledajte video o pobuni Vagnera:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Gde je general Surovikin i da li je zaista znao za Vagnerov plan pobune

Izvor: Danas, 29.Jun.2023

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT/EPAGeneral Sergej Surovikin Pre šest godina, ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je orden generalu Sergeju Surovikinu za službu u Siriji, a u oktobru prošle godine upravo je njega imenovao za novog vojnog komandanta ruskih snaga koje ratuju u Ukrajini....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.