Rusija da bude posrednik

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija da bude posrednik"

Grčko-makedonska konfrontacija nije od koristi ni jednoj od te dve zemlje i predstavlja nepodnošljivu situaciju ne samo za Makedoniju, već isto tako i dobro orkestriranu infekciju Balkana prema klasičnoj latinskoj poslovici Zavadi, pa vladaj.

Zato bi Makedonija i Grčka trebalo da zatraže Rusiju za posrednika u sporu oko imena jer ona ima i volju i interes da sprovede nezavisnu i uspešnu medijaciju, izjavio je američki analitičar i dobar poznavalac prilika na Balkanu Umberto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Paskali.

- Korumpirani antievropski birokrati u Briselu nikada neće rešiti problem. Isto se odnosi i na takozvanu međunarodnu zajednicu. Makedonija i Grčka treba da zatraže intervenciju Rusije kao poštenog posrednika koji poštuje obe strane, a i u dobrim je odnosima s Turskom i većim brojem zemalja na Balkanu - veli američki ekspert.

Spor oko imena je izbio posle proglašenja nezavisnosti Makedonije 1991. godine. Od tada je Atina prestala da koristi ime Makedonija optužujući Skoplje da gaji teritorijalne pretenzije prema provinciji istog imena na severu Grčke. U rešavanje spora se uključila i OUN, a njen posrednik Metju Nimic je predlagao više varijanti imena: Vardarska, Nezavisna, Severna, "Gornja Republika Makedonija... ali nijedno nije bilo po obostranoj volji Skoplja i Atine.

Rešenje višedecenijskog spora nikako da se nađe, a pomoć je sredinom ove godine ponudila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Na tradicionalnoj letnjoj konferenciji za novinare, sredinom jula u Berlinu, na pitanje da li joj pada na pamet neko kreativno rešenje za spor oko imena između Skoplja i Atine, Merkelova je odgovorila da s obzirom na to da je broj kombinacija oko imena koja dolaze u obzir ograničen, sada ga javno ne bi rekla zato što bi "sagorela" taj svoj predlog.

- Ako nešto kažem, mogu se kladiti da će stići dva demantija - iz Grčke i iz Makedonije. Zato su moji razgovori o imenu poverljivi. To je ionako teško. Zato postoje talasi u kojima se unosim u spor, ali i faze u kojima ostavljam da stvari miruju. Ali, sigurno će doći trenutak kad ću se lično založiti. Možemo pomoći, a ukoliko se akteri međusobno ne približe, moja pomoć ne pomaže - rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je prethodno u Dubrovniku, na sastanka lidera procesa Brdo-Brioni, priznala da je i sama pokušala da nađe rešenje za ime Makedonije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.