Rusija: Opremićemo brodove vazdušnim i vodenim dronovima

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 09:25

Rusija: Opremićemo brodove vazdušnim i vodenim dronovima

Renat Mistahov, šef brodograditeljske korporacije "Ak Bars", otkrio je uzbudljiv razvoj ruske pomorske tehnologije.

Svi mali raketni brodovi klase SMS i MRK u budućnosti će biti opremljeni i vazdušnim i morskim bespilotnim letelicama.

Najsavremeniji MRK-ovi će uskoro biti opremljeni dronovima sposobnim da rade u moru i vazduhu. Iako raspoređivanje ovih bespilotnih letelica na malim raketnim brodovima još nije planirano, postoje raspoloživi prostori u koje bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon određenih prilagođavanja potencijalno mogli da budu postavljeni pomorski dronovi.

Međutim, sletanje dronova tipa aviona na MRK predstavlja izazov zbog ograničenog prostora.

RIA Novosti citira Mistahova koji je rekao: "Na novim brodovima će dronovi biti postavljeni na brod, moći će da se lansiraju i podižu. (...) Već izgrađeni brodovi imaju prostore gde se mogu postaviti morski dronovi. Naravno, oni će morati da budu finalizovani, ali oni postoje."

Mistahov je takođe istakao da Projektni biro "Ak Bars" poseduje tehničku sposobnost da redizajnira male raketne brodove za smeštaj dronova. Ako bi dobili direktivu, oni bi spremno prihvatili zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.