Rusija: Moguća  recesiju

Izvor: Press, 02.Dec.2014, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Moguća recesiju

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije ne isključuje mogućnost da ta zemlja uđe u recesiju u prvom tromesečju 2015. godine.
Istovremeno, u drugoj polovini godine očekuje se preokret u pravcu rasta, rekao je zamenik ministra za ekonomski razvoj Aleksej Veđev.
Prema njegovim rečima, u četvrtom tromečju 2014. godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće nula, ili će biti u neznatnom padu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << preneo je Tas. 

"U prvom tromesečju naredne godine očekujemo pad BDP, pre svega zbog smanjenje potrošnje", kazao je Veđev na brifingu za novinare. 

On je dodao, da u četvtom tromesečju dinamika BDP-a očišćena od sezonskih faktora može ostati u pozitivnoj zoni. Ministarstvo smatra da ove godine može da se izbegne recesija. 

Veđev se složio s prognozom da će sredinom 2015. godine ruska ekonomija dotaći dno i "odbaci se". Moguće je da naredna godina bude prekretnica i postane najniža tačka poslovnog ciklusa, rečeno je na birfingu. 



Ministarstvo za ekonomski razvoj je suštinski izmenilo prognozu privrednog kretanja u 2015. godini. Prema najnovijoj prognozi, BDP će naredne godine pasti 0,8 odsto, dok je ranije prognoziran rast od 1,2 odsto.Takva dinamika je, prema Veđevu, uslovljena produžavanjem sankcija i neodlučnošću investitora. Međutim, ministarstvo je za ovu godinu povećalo prognozu rasta na 0,6 odsto, u odnosu na raniju procenu od 0,5 odsto. 

Ministarstvo je izmenilo prognozu kursa rublje prema dolaru na 37,4 rubalja u 2014. i 49 rubalja u 2015. godini. 

"Oštar pad cene nafte dovelo je do pada kursa rublje i povećanja odliva kapitala. Ove godine očekujemo odliv 125 milijardi dolara, a za 2015. godinu je procena povećana sa 50 milijardi na 90 milijardi dolara", precizirao je Veđev. 

Ranije je ministarsvo prognoziralo kurs dolara u 2015. na nivou 37,7 rubalja, a u 2014. na 35,7 rubalja. 

"Realno, efektivni kurs rublje oslabiće ove godine 6,8 odsto, a 2015. - 13,5 odsto", dodao je Veđev. 

Ministarstvo za ekonomski razvoj očekuje korekciju cene nafte sredinom 2015. godine na nivo od 85 do 95 dolara za barel, rekao je ministar. Do tada, prema njemu, i kurs rublje može da se stabilizuje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.