Rusi zapamtili Amerikancima: Napad na Jugoslaviju bio ključan?

Izvor: B92, 06.Okt.2023, 17:21

Rusi "zapamtili" Amerikancima: Napad na Jugoslaviju bio ključan?

Sjedinjene Američke Države napravile su šest grešaka koje su dovele do sukoba sa Rusijom, a sada žrtvuju Ukrajince radi svojih ciljeva.

O tome piše bivši pomoćnik predsednika SAD Ronalda Regana, ekspert Dag Bendou za list "Amerikan konzervativ".

"Vašington i njegovi saveznici su u više navrata podsticali besmisleni sukob", smatra analitičar.

Po njegovom mišljenju, prva greška SAD bilo je širenje NATO do granica Rusije, uprkos obećanjima koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su data ruskim liderima da se to neće dogoditi. NATO bombardovanje Jugoslavije takođe je povredilo geopolitičke interese Rusije, konstatuje Bendou.

"Druga greška bilo je gaženje geopolitičkih interesa Rusije i tretiranje te zemlje kao beznačajne sile, pogotovo na Balkanu. Nezakoniti napad na Srbiju imao je ogroman negativan uticaj na mnjenje javnosti i elita u Rusiji", ocenjuje ekspert.

Treća pogrešna procena SAD, po njegovom mišljenju, jeste ciničan odnos prema Minskim sporazumima, koje je Zapad sklopio kako bi dobio na vremenu, a ne radi mira u Ukrajini. On smatra da je još jedna greška nedovoljna reakcija na zabrinutost ruskog predsednika Vladimira Putina povodom vojne saradnje Ukrajine i NATO.

Na kraju su Amerikanci prekinuli rusko-ukrajinske pregovore u martu 2022. godine i nisu dozvolili da se sukob reši za nekoliko nedelja. Po mišljenju stručnjaka, sukob se dalje potpiruje pumpanjem Ukrajine oružjem, koje ne donosi prekretnicu na bojnom polju i samo provocira Moskvu da odgovori.

"Vašington i Evropa ne samo da dele odgovornost za ovaj užasni sukob, nego i koriste krv Ukrajinaca kako bi postigli sopstvene ciljeve", zaključio je Bendou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.